ДС или турците предаде Доган във възродителния процес?


Събота и неделя, 14 и 15 май, 19:30 ч. в „Темата на Нова”:
Образцов дом
автор: Мирослава Иванова

В два епизода – в събота и неделя „Темата на Нова” ще разкаже една забравена история. През 1984 г. тоталитарната власт започва кампания, наречена с романтичното име „Възродителен процес”. Смяната на рождените имена на турците и помаците в България е афиширана като доброволен акт. Десетките убити, малтретирани и изпратени в затворите обаче, са доказателство за насилията тогава.

Какво се случва, когато Ибрахим отказва да стане Бисер, Дауд – Давид, а Сали – Сабин? Как започва съпротивата на турците и помаците? Кои са техните лидери?  Каква е ролята на Ахмед Доган в тези събития?

В „Образцов дом” изследователи и участници в съпротивата ще спорят дали лидерът на ДПС е верният агент на Държавна сигурност, предал  интересите на турския етнос или е секретният сътрудник на Първо главно, който под носа на службата създава най-голямото съпротивително движение у нас? Кой подпали бунтовете от май 1989 г., когато 180 000 души протестират по улиците на България? Внедрен ли е Доган в ДПС или е автентичният лидер на своя етнос у нас?

Зрителите ще чуят разказите на хора, осъдени на 20 години затвор, защото писали на американския президент Рейгън, на затворници, прекарали месеци наред в смъртна килия заради опитите си да проникнат в чужди посолства, където да разкажат за насилственото преименуване, на мъже,  лежали заедно с бащите си в затвора заради опити за бягство през граница?

Беше ли образцов дом за малцинствата Народна република България?  И какъв дом е днес за тях?…

Видео анонс:

Запис от предаването (епизод 67-68):