Джулиан Асанж проговаря пред Discovery – филм за „Уикилийкс“!

WikiLeaks: война, лъжи и видео

Discovery Channel показва истината за WikiLeaks със специален едночасов документален филм

На 27 февруари от 21:55 ч. Discovery Channel ще излъчи в България премиерата на документалния филм „WikiLeaks: Война, лъжи и видео“. Този сензационен филм разследва уебсайта, причинил един от най-големите световни спорове на последното десетилетие – спор, който далеч не е приключил.

Международната организация с нестопанска цел WikiLeaks публикува изявления на частни, тайни и секретни медии от анонимни източници на новини. В края на 2010 г. уебсайтът даде старт на глобална полемика, като публикува стотици хиляди секретни американски дипломатически и военни документи.

От началото на сайта до настоящите твърдения за конспирация, този документален филм проследява историята на харизматичния създател на сайта и новия враг номер едно на Пентагона – Джулиан Асанж, по хронологичен ред. Асанж е интервюиран ексклузивно за филма, за мотивите зад организацията WikiLeaks и въздействието, което тя е имала по целия свят.

Филмът е режисиран от разследващите журналисти и носители на множество награди Пол Морейра и Люк Херман. Те пътуват до Лондон, Вашингтон, Рейкявик и Париж, за да се срещнат с журналисти и хакери на WikiLeaks, които се борят за прозрачност и оспорват всеобхватните правила за военните тайни.

„Заснемането на филма бе изключително сложно за мен и Пол. Изключително трудно се добрахме до Джулиан Асанж и неговия екип „, коментира Люк Херман. „Трябваше да пътуваме до Лондон два пъти без камера, за да ги убедим да говорят с нас за филма. Те бяха под огромен натиск и след като всички видяхме какви последствия имаше тяхната дейност, е напълно разбираемо защо през цялото време те бяха толкова резервирани към нас и към филма“.

Филмът, също така, включва интервю с бившия номер две и говорител на екипа WikiLeaks Даниел Домшейт-Берг, преди той да отвори собствен разобличаващ сайт и да публикува роман за „неговото време в най-опасния сайт в света“. Домшейт-Берг твърди, че организацията е прекалено фокусирана върху личността на Асанж и че разкритията са прибързано публикувани вместо постепенно да се изгражда репутацията на организацията.

Discovery Channel широко отваря вратата към света на WikiLeaks и начина, по който сайтът притегли светлината на прожекторите към себе си – със сигурност документален филм, който не бива да бъде изпуснат.

За журналистите, подготвили филма:

Пол Морейра

Френският разследващ журналист Пол Морейра основава Premières Lignes през 2006 г. Premières Lignes е френска независима телевизионна новинарска агенция, която продуцира разследващи филми за едни от най-големите френски и международни медийни групи. Документалният му филм „Ирак: агонията на една нация“, създаден през 2006 г., получи множество престижни награди, включително за най-добър документален филм на международния телевизионен фестивал в Монте Карло.

През 2009 Морейра продуцира и режисира за Canal+ „Афганистан: по пътя на долара”, документален филм, който получава наградата за най-добър разследващ филм на международния филмов фестивал FIGRA.

През 2004 г. заедно с Люк Херман той стартира кампания за свободата на информацията (FOIA), насочена към френските политици. В рамките на кампанията се организират множество дебати в редица университети и във френския парламент. Проектът получава подкрепата на стотици френски журналисти, представители на властта и адвокати. До момента повече от 6000 подписа са били подложени на уебсайта на кампанията, www.liberte-dinformer.info.

Люк Херман

Френският разследващ журналист Люк Херман е ко-режисьор и изпълнителен продуцент на Premières Lignes. В момента той продуцира серия от разследващи документални филми за редица канали, сред които Франс 2, Canal +, France 5 и Arte.

Успоредно с това Херман е водещ на седмичното радио предаване Spin Doctors по France Inter, френско национално радио. Той е преподавател по разследваща журналистика в l’ESJ, l’Ecole Superieure du Journalisme и е консултант в центъра за разследваща журналистика в CIJ Лондон.

До 2006 г. Люк Херман е изпълнителен продуцент и заедно с Пол Морейра води 90 минутно разследващо предаване по френския Canal+. Предаването покрива теми като международни
спорове, войни и конфликти, мултинационални корпорации, здравни проблеми, както и политически казуси.

Люк Херман е продуцирал множество истории за фармацевтичната индустрия, включително предавания за наличието на генерични лекарства против СПИН в развиващите се страни и опасностите от анти-депресанти. Той се занимава и с разследвания на войната в Косово и Ирак. Особено внимание в своята работа Херман обръща на разследващи документални филми, посветени на лекари, които работят за политици или големи корпорации.

Преди старта на кариерата си в Premières Lignes Херман е бил международен репортер и редактор в Canal+ в продължение на 18 години. Преди това той е бил продуцент в CNN International в Атланта в продължение на две години.