Ела да видиш „Златна Тракия“ – изложба на Моста на влюбените

Нова галерия на открито показва изложбата „Златна Тракия. Изображения на божества, хора и животни“

На 17 юни 2010 г. /четвъртък/, от 19.00 ч., Столична община и Обединена българска банка, в партньорство със Сдружение „Културни проекти” ще открият Първа изложба в Новата галерия на открито на моста до НДК. 30 изложбени конструкции ще бъдат разположени на моста и ще превърнат пространството в постоянна експозиция на открито. Конструкциите са дарение от Обединена българска банка.

Изложбата „Златна Тракия. Изображения на божества, хора и животни“ ще може да бъде разгледана до 4 юли, а нейни автори са Николай Генов – фотограф и проф. Валерия Фол, д.и.н.

Кратък анонс за предстоящата изложба: Експозицията представя необичаен поглед към достигналото до нас наследство от древните траки, обитавали българските земи преди образуването на Дунавска България. Акцентът върху моделираните от майсторите и изобразените от художниците лица на богове и богини, на владетели и техните спътници, на фантастични животни ще покаже какво са харесвали и какви са били митологичните представи на тракийските владетели и аристократи, притежатели на тези съкровища.

Подробна инфорвация за експозицията: Настоящата изложба има за цел да представи блясъка на тракийските владетели и аристократи, като поставя акцент върху моделираните от майсторите и изобразените от художниците лица на богове и богини, владетели и техните спътници. Представени са и реални, и фантастични животни, играли роля в митологичните представи на древния народ, населявал българските земи.

Заслепени отблясъка на скъпоценните метали, от пищността на украсата върху тях, от пъстротата на фреските, хората не успяват да съзрат строгата изразителност на лицата на божествата, реалните или вече митологизираните образи на владетели, експресивните изображения на животните.

За разлика от животинските човешките изображения се появяват късно в Тракия – края на 5 и основно след 4 в. пр. Хр. Траките твърде дълго възприемат божествата абстрактно, като божествена енергия на космическите сили. Съвременното звучене на това мислене не може да не изненада зрителя. Вписвайки се постепенно в тогавашния глобален Средиземноморски свят, макар и рядко, тракийската аристокрация започва да дава човешки образ на боговете.

Известността на траките е базирана на няколко енигматични образа в европейската култура – Орфей, Залмоксис, Резос и Спартак, на легендарната им смелост и вяра в безсмъртието и на скъпоценните изделия, достигнали до наши дни. Тракийското изкуство и създадените за тракийската върхушка изделия не представят ежедневния живот, а митологични сцени, обслужващи царската идеология и специално божествения произход на царя, безсмъртността му и първожреческите му функции. В изкуството на много народи животните са митологични образи или символи на божества. В тракийското изкуство животните също са натоварени с изключителни, дори с божествени качества.

Досега нито една изложба, независимо дали е от оригинали или от фотоси, не е представяла тази идея. Дори в специализираната литература въпросът не е разглеждан. Затова подредените на този принцип пана ще бъдат изненада не само за любителите на старината, учениците и студентите, но дори и за специалистите.

Изложбата „Златна Тракия – изображения на божества, хора и животни“ стана възможна благодарение на Обединена българска банка и нейния дългогодишен ангажимент към културно-истори-ческото наследство в партньорство със Сдружение „Културни проекти“.

Изложбата и новата галерия ще бъдат открити в присъствието на кмета на София г-жа Йорданка Фъндъкова, г-н Людмил Каравасилев, Мениджър «Връзки с обществеността и спонсорство» на ОББ, проф. Валерия Фол, д.и.н., Николай Генов – фотограф и Евгени Димитров, председател на Сдружение „Културни проекти“.