Електронните The Orb създават албум с „жицата“ Дейвид Гилмор!


The Orb и David Gilmour издават “Metallic Spheres” на 12 октомври

Columbia Records/Вирджиния Рекърдс ще издадат на 12 октомври 2010 Metallic Spheres на The Orb и David Gilmour.

The Orb, фантастичната британска „ембиънт/хаус” банда, започнаха работа с David Gilmour след съвместната версия на Graham Nash – “Chicago” за благотворителен проект. Youth (познат като Martin Glover) бе поканен за създаването на ремикс, и именно той и Alex Paterson, като The Orb, толкова се въодушевяват от задачата, че продължават работата си, докато не се превръща в цял албум. След отправената молба към Gilmour, който участва с китарата си в студиото на Youth в Южен Лондон, да удължат и обогатят творението си, триото създава звукова микстура от разнообразни стилове. Така се ражда проектът Metallic Spheres.

Metallic Spheres е предназначен за слушане в две части – ‘Metallic Side’ (24’48”) и ‘Spheres Side’ (25’09”). Всеки трак, или страна, се състои от пет действия. В албума са включени уникалната разпознаваема електрическа китара на David Gilmour, саунд експериментите на киборда на Alex Paterson и бас китарата и кибордите на Youth. Албумът излиза в три формата: стандартна, двойно луксозна CD и дигитална версия и 180 гр.винил. Двойното луксозно CD включва допълнителен диск с новото ‘3D60™’ звучене, което позволява 360 градуса саунд преживяване със стерео парчетата без специално оборудване.

Дългогодишният приятел на The Orb Simon Ghahary е създател на обложката, като продължава да разширява космическата арт стилистика на бандата.

И още: специални лазерни светлинни шоута ще бъдат показани на публиката покрай издаването на Metallic Spheres в Ню Йорк и Ел Ей в началото на октомври.

Alex Paterson от The Orb споделя:

„Сблъсъкът трябваше да се случи с Pink Floyd / David Gilmour, тъй като те и The Orb кръжат из много сходни планети“.

The Orb, с основна фигура Alex Paterson, се формира в Лондон през 1989 по време на зараждането на рейв вълната. Първоначално водени от любовта към Brian Eno и немската електронна музика, сега The Orb съществува в променлив състав от сътрудници, между които продуцентът/инструменталист Youth, познат от работата си с Paul McCartney като The Fireman, както и с продуцирането (Crowded House, Dido) и ремиксите (U2, Marilyn Manson).

David Gilmour е легендарният вокалист, китарист и автор на песни на Pink Floyd, чийто последен солов албум ‘On An Island’ застана на No. 1 във Великобритания и Европа и на No.6 в САЩ.

За повече инфо и слушане на демо на 3D60TM, посетете www.3D60.co.uk

www.davidgilmour.com

www.theorb.com

www.metallicspheres.com