Елена – Мисис България Вселена е новата Мисис Европийски Съюз!

Мисис Вселена 2010 е финландка

Българката Елена Караколева спечели титлата „Мисис Европейски съюз“ 2010

25-годишната представителка на Финландия Йеника Ханусари спечели титлата „Мисис Вселена 2010“ на финала на международния конкурс в литовската столица Вилнюс. Йеника е студентка и майка на 3-годишен син, която в свободното си време работи като доброволец в център за интеграция на емигранти.

Българката Елена Караколева (на снимката най-горе), носителка на титлата „Мисис България Вселена“2009, достойно спечели вторият голям приз – титлата „Мисис Европейски Съюз“ 2010. Тя се състезава с 22 финалистки, избрани сред кандидатки от 70 страни на събитието, което тази година мина под мотото „Жени срещу насилието и трафика на хора“.

Освен, че живяха заедно 10 дни и бяха постоянно наблюдавани от членове на журито, дамите имаха и сериозни ангажименти. Те прекараха цял ден с талантливи деца без семейства, които се отглеждат в домове за изоставени, след което организираха аукцион с техни рисунки под патронажа на Мисис Вселена 2009 – Вайда Рагенайте. Събраните средства от търга ще  сложат началото на фонд за образование и развитие на малките таланти.

На специална кръгла маса, организирана в Министерство на външните работи на Литва, представителки на различни континенти обсъдиха актуалните проблемите на трафика на хора и съпътстващото го насилие над жени и деца в своите страни и региони, както и възможностите да обединят усилията си в борбата за защита на човешките права на жертвите на насилие.

Огромен интерес предизвика изказването на българската представителка Елена Караколева, която разказа за специфичните проблеми с търговията с бебета, която засяга не само родината й, но е и проблем на региона и цяла Европа.

Мисис България силно впечатли журито и с представянето на страната на специално организирания ден на народите. Тя беше облечена със стилизирана национална носия, изработена специално за нея от дизайнерката Мариета Славчева. Благодарение на подкрепата на българският посланик във Вилнюс, Иван Данчев, Елена успя да впечатли присъстващите и с цял български щанд, на който присъстваха и традиционната баница, шопска салата и ракия.

За финалното дефиле в официални вечерни рокли Елена избра ефирна розова рокля на Enzoani.