Елена Йончева реди изложба – бившият Сергей идва да гледа!

Експремиерът Сергей Станишев разгледа сомалийската фотоизложба на Елена Йончева

Експремиерът Сергей Станишев, социологът Иво Райчев, треньорът на националния отбор по художествена гимнастика Илиана Раева, журналистите Кристина Патрашкова и Жоро Тошев и десетки столичани и представители на медиите дойдоха в деня на откриването на „Сомалия” в зала „Средец” на ул. „Ал. Стамболийски” 17.

Няколко дни преди рождения си ден (27 май) журналистката Елена Йончева подреди изложба с 60 фотографии от Сомалия. През пролетта на миналата година Елена и операторът Николай Стойков се промъкнаха до леговището на сомалийските пирати в Ейл, където снимаха филм за тях. Близо месец еипът следи отблизо преговорите за освобождаване на екипажа на „Маласпина касъл“. Британският кораб с капитан Дарин Матеев и още 15 български моряци беше отвлечен в началото на април 2009-а. На 10 май 2009-а екипажът беше освободен, след като беше платен откуп от около 2 млн. долара.

Сомалия – повече от 3 000 км брегова ивица, която никой не контролира….освен пиратите. Тук се намират най-опасните води в света. Стотици са отвлечени кораби от водите на Аденския залив и Индийски океан. В продължение на двадесет дни Елена Йончева и Николай Стойков снимат в Пунтланд, североизточна Сомалия, където пиратството е основен източник на прехрана. Тази територия се управлява от кланови групировки, местни бизнесмени, пиратски банди и местна администрация…

Фотографиите на „Сомалия” ще ви срещнат с хората на един от най-опасните райони в света, където основният закон е оръжието. Очаква ви едно вълнуващо приключение с пирати, с търговци на дрога, с местни рибари, които мечтаят да излязат в морето за улов…..на хора.

Сомалия“ е репортажна фотоизложба, която показва един по-различен свят – как изглеждат хората там, как живеят…просто трябва да я видите и да я почувствате.“ Ники Стойков

Фотографската експозиция ще бъде отворена за посетители до 30 май (неделя). Изложбата включва 60 фотографии от Сомалия и се осъществява с изключителната подкрепа на „Фактор България” ЕООД, представител на EPSON за България и на Министерството на културата. 

 
По темата: