Емил Кошлуков припомня „някои неща“ за Кунева – видео

Емил Кошлуков поиска извинение от страна на Меглена Кунева за обвиненията в „поръчкови отразявания“ към TV7

Свободата на словото беше поводът за личния коментар на водещия Емил Кошлуков в предаването „Факторът Кошлуков“ и в отговор на обвинението на кандидата за президент Меглена Кунева, че TV7 е поръчкова и обслужва интересите на БСП и ГЕРБ.

„Щом го казва за TV7, значи го казва и за мен. Това е обида и се чувствам лично засегнат“, отбеляза Кошлуков.

В тази връзка  водещият е отправил специална покана към г-жа Кунева да участва в предаването, но тя отказала заради предстоящи дебати. Емил Кошлуков смята, че след като е лично засегнат би трябвало да отговори. Той увери телевизонните зрители, че никога не е работил по „поръчка“ и че винаги е работил за не нарушаването на свободата на словото и възможността всеки да изказва своето мнение и позиция.

За да подкрепи своята теза, Емил Кошлуков посочи част от фактите на неговото минало, докато той е бил в затвора и се е борил за изграждането на демокрацията в България, г-жа Кунева е работила (1988-1990) в Комитета за правата на човека, организиран от ЦК на БКП за да „затворят устата“ пред света. Това се е случвало в период, когато е имало преследвани хора от ДС, които са били изселвани и убивани от службите. Също така, водещият припомни събитията от 26 октомври в градинката на Кристал, когато протестиращите хора са били бити и арестувани, а Меглена Кунева е била част от делегация, която е обяснявала, колко е добра България и как няма нарушение на човешките права. Тогава този Комитет открито е потъпквал тези права и свободното слово в страната. Дори след настъпването на демокрацията през всичките тези години е имало случаи, в който са уволнявани журналисти, но дори и тогава, г-жа Кунева не е взимала позиция по тези въпроси.

В продължение на темата водещият разкри участието на г-жа Кунева в създаването на Закона за концесиите, този който  наложи монополите в телекомуникационните услуги. В този период Меглена Кунева е била старши експерт в правната дирекция на Министерски съвет, където тя е участвала в писането на всички закони. Друг закон, които е направен от кандидат президента Кунева е Закона за ползуването на замеделските земи („орсовки“).

В платформата на г-жа Кунева самата тя казва, че ще се бори за интересите на България, като надпартиен и независим кандидат и ще чува мнението на хората. Емил Кошлуков посочи част от действията на Меглена Кунева, като главен преговарящ за пресъединяването на България към ЕС и какви квоти от глава Замеделие е подписала, които са в пъти по-малки от другите страни.

На последно място Емил Кошлуков отбеляза, че г-жа Кунева е единственият европейски комисар, разследван от Етичната комисия по сигнал на Transparency International, заради риска от конфликт на интереси, когато бивши еврокомисари приемат изгодни доходоносни позиции в частния бизнес и искат да се преразгледа Етичния кодекс. Този сигнал е продиктуван за приетата позиция от нея да работи за известна френска банка.

Вижте цялото видео онлайн на адрес http://tv7.bg/news/1186572.html