Епизод 1 на „На границата“ + видео – сериал по Йовков от БНТ

„На границата“ с телевизионна премиера на 2 ноември, неделя

Дългоочакваната телевизионна премиера на най-новия сериал на БНТ – „На границата” настъпи. Зрителите ще видят първия епизод от шестсерийната продукция тази неделя от 20:45 часа в ефира на БНТ 1.

Поредицата вече предизвика бурното одобрение на киногилдията у нас, когато бе представена на специална прожекция в кино „Одеон“ преди две седмици.

Филмът е заснет по мотиви от военните разкази на Йордан Йовков. А представянето на драматичната сага съвпада с европейските чествания на 100-годишнината от избухването на Първата Световна война, в която участва и самият писател.

От тази неделя на малкия екран ще оживеят сцени от Първата световна война така, както ги е описал Йордан Йовков в цикъла военни разкази „Край места“. Сюжетът умело преплита събитията от началото на миналия век със съвременната история на 17-годишно момче от дом за изоставени деца.

В главната роля в „На границата“ дебютира младият актьор Мартин Димитров, който има своето историческо противостояние в образа, пресъздаден от Димо Алексиев. Във филма участват още Борис Луканов, Валентин Танев, Николай Урумов, Илияна Коджабашева, Дарин Ангелов, Росица Обрешкова и други.

Режисьор на филма е Станимир Трифонов, сценарист – Димитър Стоянович, а изпълнителен продуцент Пламен Йорданов, продуцентска компания „Инкомс проджект” ООД. „На границата” очарова с авторската музика, дело на младия композитор Георги Стрезов, както и с операторското майсторство на Цветан Недков.

„Още от самото начало вярвах в този проект и той доказа, че усилията си струваха. Ще си послужа с една моя любима фраза от творчеството на Йовков: „Ако искаш да падне ябълката, трябва да раздрусаш клона“. Вече 55 години Българската национална телевизия прави точно това. Производството на филми и сериали в последните години постигна изключителен успех. Защото съдържанието и хората са ценностите на телевизионния пазар днес. Доказахме, че можем да произвеждаме различно съдържание, минахме през най-трудните жанрове – за да дойдем сега до класиката на един от най-обичаните български автори. Смятам, че и този проект ще покаже силата и ценността на обществената телевизия.“, заяви генералният директор на БНТ Вяра Анкова.

Режисьорът Станимир Трифонов призна, че е „връхлетял“ в проекта „На границата“ буквално десет дни преди старта на снимките. „Убийствено е, но си струваше. Годишнината от Първата световна война бе само повод за този сериал, но причината е друга – паметта. Паметта на всички незнайни момчета, загинали във войните. Благодаря на Българската национална телевизия, на Пламен Йорданов, на целия екип – за всичко“, каза той.

„На границата“ е нещо много интересно. Всичко, което се случва днес, се е случвало и преди. През този един век за нас, българите, не са се променили много от нещата и може би Йовков е бил много прозорлив, когато е писал своите разкази“, коментира изпълнителният продуцент на сериала Пламен Йорданов.

Гледай видео запис – тук или тук