Ето как екипът на новата БНТ шефка ще възражда телевизията

Генералния директор на БНТ, Вяра Анкова,  представи новите членове на Управителния съвет

В четвъртък на пресконференция, организирана от БНТ, бяха представени новите членове на Управителния съвет на телевизията. Заедно с генералния директор Вяра Анкова, те представиха част от своите виждания за оптимизация на процесите в телевизията и за работата си в ресорите, които поемат.

Атанас Кацарчев отговори на въпроса за поръчания от предишното ръководство финансов одит. Той каза, че първата стъпка ще бъде анализ на финансовото състояние в момента. Втората стъпка е преглед на търговската и финансова документация. Третата е изграждане на стратегия, която да се одобри от УС и чрез която да се намери решение. Ще се създаде система за оценка на ефективността на дадено предаване, ще се въведат определени критерии.

Вяра Анкова каза, че трябва да се направи анализ и да се види натоварени ли са достатъчно хората, изпълняват ли си длъжностните характеристики, или те са остарели и трябва да бъдат преразгледани. Ще се преразгледат бюджетите на всички предавания. Ще се създаде креативен борд, от който да идват идеи за програмата, за оптимизация на редица дейности. УС трябва да бъде тясно свързан с производствения процес. Управителният съвет ще има задачата да излъчи омбудсмани от Обществения съвет на телевизията, от които се очакват критики – няколко души ще имат различни ресори.

Според Бойко Станкушев трябва да се лобира в посока изготвяне на модерен европейски закон, който да защитава обществените медии, като им дава възможност да работят. Второ, ще се иска увеличаване на субсидията, защото изискванията по лицензията, която от десетина години не е променяна, и която БНТ е длъжна да спази, са толкова високи, че нямат нищо общо с финансирането, каза Станкушев.

„Ние сме в състояние на правен парадокс, който го няма  в нито една държава. Законодателят възлага поръчката на обществения оператор, казвайки какво иска по лицензията (външни продукции, предавания за култура, за общности, чиито майчин език не е българският и т.н.). А плаща изпълнителната власт. За да заработи цялата система, те трябва да бъдат синхронизирани.”

Огнян Златев повдигна въпроса за европейското финансиране, свързано с търсене на алтернативни източници. „Възможностите са налични, но никъде няма записани програми, с които се дават пари на обществените телевизии. Един от дефицитите, който трябва да преодолеем, е създаването на звено от хора, които да търсят, пишат и защитават такива проекти. Друг аспект от ресора, с който ще се занимавам, е професионалната квалификация. Трябва да дадем възможност за професионална квалификация на хората, които работят в обществената телевизия”, каза Златев.

Анастас Гьоков заяви, че относно оптимизация, това с което може да бъде полезен, е да се стреми да даде възможност на хората, които работят в телевизията, да работят максимално ефикасно. Ще се обърне внимание и на всички аспекти на цифровизацията и навлизането в ерата на цифрово разпространение извън телевизията – например интернет.

Вяра Анкова: В БНТ ще има съкращения

Има много неща, които трябва да се променят в БНТ. Това заяви Вяра Анкова, новият генерален директор на медията, след като представи УС на телевизията пред медиите, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС.

Относно оптимизацията на телевизията Анкова обясни, че ще има съкращения, но те ще бъдат направен на базата на основен анализ, който да даде информация за натовареността на хората в БНТ, изпълняват ли се длъжностните характеристики и дали те трябва да бъдат развивани.

По думите на Анкова, може да се закрие едно звено, което не отговаря на изискванията за ефективността, но може да се открие друго звено.

„Появяват се нови форми в медиите, на които трябва да отговаряме като екип. До този момент професионален анализ на работещите в БНТ не е правен. Има екипи, които не отговарят на натовареността си, но има дейности, които не са почнати да се развиват в БНТ“, заяви Анкова.

Според нея трябва да бъде направен и анализ върху ефективността на външните продуценти. В момента БНТ спазва изискването за 12% външни продуценти. Тя обясни, че може да се работи с повече външни продуценти, но бюджетът на телевизията не го позволява. С 20 млн. лв. е намален бюджетът, а имаме същите задължения, каза Анкова.

Тя обеща, че ще се търси финансиране отвсякъде и няма да се чака само на държавната субсидия. По думите й, ще се преразгледат бюджетите на всички предавания в БНТ. Това означава да се създаде система за търсене на определена ефективност на едно предаване, обясни Анкова.

По отношение на рекламата Анкова обясни, че ако отпаднат рекламите от БНТ, трябва да се въведат такси на частните телевизии. Друг вариант е да се въведе продуктовата реклама, като тя може да е ограничена.

Относно отправените критики от страна на Хачо Бояджиев към сутрешния блок на БНТ, Анкова обясни, че сутрешният блок на БНТ не може да е весел, защото БНТ е обществена телевизия и се дискутират актуалните въпроси на деня. По думите му, не може „да се готви и да се пее“ в блока на БНТ.

Другата седмица ще се състои срещата за избор на програмен директор на телевизията. Тя припомни, че процедурата за назначаване на директори в телевизията ще е открита. Всеки от кандидатите ще може да участва само след представяне на програма, която ще дискутира под формата на интервю с членовете на УС.

Инфо за думите на Вяра Анкова: КРОСС

 
По темата: