Европа гони MP3 пирати по метода „Постепенна отговорност“


Франция е много близко до прилагане на метода на „постепенна отговорност” срещу интернет пиратството

До края на месеца може да започне изпращането на предупредителни писма до нарушителите; голяма обществена подкрепа за „постепенната отговорност” и във Великобритания

Франция направи огромна крачка към прилагането на т.нар. метод на „постепенна отговорност” за борба с интернет пиратството, след като комисията за закрила на личните данни даде зелена светлина по проекта. т.нар. „Закон Hadopi” бе приет през септември 2009 г., но практическото му прилагане срещна някои административни пречки.

Сега френската комисия за защита на личните данни (CNIL) одобри желанието на правоносителите да могат автоматично да следят IP адресите на потребителите, които свалят нелегално съдържание, в рамките на предвиденото в Закона „Hadopi”. Според сп. „Билборд”, до края на месеца може да стартира първият етап от метода на „постепенна отговорност” – изпращането на предупредителни писма до заподозрените в нелегален даунлоуд.

Междувременно, според ново проучване във Великобритания голяма част от обществото подкрепя методите за борба с интернет пиратството. Според проучване на агенцията Wiggin, обществото е настроено положително, по-специално към метода на „постепенна отговорност“.

48 % от анкетираните споделят, че нарушителите, които не спазват предупрежденията на правоносителите трябва да бъдат наказани чрез спиране на достъпа до интернет, докато само 14 % са против тези мерки. Сред средствата за борба с пиратството, анкетираните са посочили „постепенната отговорност“ като най-приемливия вариант (според 25 на сто от хората).

В момента методът се прилага единствено в Ирландия, където всяка седмица интернет доставчикът Eircom прави мониторинг на 50 IP адреса, за които има сигнал от страна на правоносителите. Моделът на „постепенна отговорност” среща голяма обществена подкрепа в почти цяла Европа и е смятан за най-демократичния метод за борба с интернет пиратството.

Първото предупреждение към пиратите ще бъде направено с телефонен разговор, при повторно нарушение ще бъдат предупредени отново, а при трето нарушение ще им бъде спрян достъпа до интернет за една седмица. Ако въпреки това се стигне до четвърто нарушение от едно IP, мерките предвиждат спиране на достъпа до интернет за срок от 1 г.

На снимката: Ина Килева, ПРОФОН