Европарите за земеделие отиват в… църквата? – bTV Репортерите

Зад кулисите на Софийската опера и балет и по следите на парите в Българската православна църква – в bTV Репортерите на 8 и 9 март

Тази събота, 8 март, bTV Репортерите ще отведат зрителите зад кулисите на Софийската оперта и балет. Репортерът Кристина Владимирова и операторът Павел Баев ще покажат света, който обикновено остава скрит от публиката – там, където магията се случва – ателиетата на операта. Екипът на bTV Репортерите ще разкрие още магията на това как се правят костюмите, перуките и грима на звездите. Ще заведат зрителите и в гардероба, където все още се пазят сценичните облекла на най-големите ни оперни величия – Гена Димитрова, Райна Кабаиванска, Николай Гяуров, Никола Гюзелев и ще разкажат какви спомени пазят хората за тях. Екипът ще повдигне завесата за историята около построяването на Софийската опера. Защо е имало опит за убийство на архитеката Лазар Парашкеванов? И какви са мотивите му да направи тайни изходи и тайници, които не са открити и до днес? Отговорите зрителите на bTV ще научат тази събота от 19:30 часа.

Гледай видео запис от предаването онлайн

В неделя, 9 март, bTV Репортерите репортерът Радослава Домусчиева и операторът Красимир Първанов тръгват по следите на финансовите операции на църквата и защо БПЦ е най- големият бенефициент по фонд „Земеделие”. Предаването ще разкаже за провалите и успехите, както и за конфликтите около финансирането и критериите за безвъзмездно отпускане на европари. Зрителите ще видят примери от различни краища на България, красиви архитектурни постижения, както и почти разрушени църкви. Рада Домусчиева ще разкрие и как държавните органи ще отговорят на обвиненията, че в следващия програмен период с привилегии за получаване на пари ще се ползва мюсюлманското вероизповедание.

Гледай видео запис от предаването онлайн