Фенове на bTV чистят морето, а БНТ ни праща на кино!

 „Да изчистим България!” – на лов за отпадъци по Черноморието

Да пазим плажовете незамърсени призовава кампанията „Да изчистим България за един ден!”, подкрепена от bTV, която продължава през цялата 2013-та година. В периода от 3 до 11 август в рамките на инициативата ще се проведе първата регионална акция за почистване на бреговете на Черно море.

Осем от петнайсетте крайбрежни общини ще подкрепят инициативата, като предоставят чували и ръкавици за ентусиастите и транспорт за събраните отпадъци. С общите усилия на доброволци, институции и представители на местния бизнес ще бъдат почистени над 20 нестопанисвани крайбрежни зони. Акцията ще бъде и първата по рода си регионална инициатива, реализирана чрез разделно събиране на пластмасови отпадъци.

„Да изчистим България!” е част от глобалната инициатива „Let’s Do It! World”, чиито приоритет за 2013 и 2014 г. е грижата за водните басейни и техните брегове. Освен да превърне българските плажове в по-красиво и приятно място за отдих, почистването през август има за цел и да призове летуващите у нас към по-отговорно отношение в периода на засилена туристическа дейност и повишен риск от замърсяване.

Традиционно за кампанията, и на Черноморието събитията ще съчетаят полезното с приятното. За акциите в Шабла, Несебър, Шкорпиловци, Камчия, Балчик и Бургас организаторите на „Да изчистим България” са подготвили много изненади с участието на любими лица от екрана.

Информация за часа и мястото на отделните акции можете да откриете в Зеления календар на „Да изчистим България!” тук – http://bit.ly/12ATmob.

Втората вълна на кинопохода на БНТ стартира на 5 август

Пътуващото лятно кино на БНТ продължава обиколката си с втория лъч от програмата, който стартира на 5 август. До 16 август кинопоходът на колела ще премине през още 10 населени места, за да даде възможност на зрителите да се насладят на най-новите кинозаглавия и стари обичани ленти в прожекции под звездите.

Първата спирка на пътуващия киномаратон е в Смолян на 5 август, когато в новия Амфитеатър в града ще бъдат показани „Пианистът” и „Джулай”. Ден по-късно киното ще акостира в Широка Лъка с „Парафиненият принц” и „Аве”, а прожекциите са в двора на училище „Н.Й. Вапцаров”. На 7 август е ред на Девин и “Жълто куче” и “Баш майсторът на море”, а екранът ще бъде разположен пред Дома на културата в града.

Незабравимият Тодор Колев и хитовият “Опасен чар” гостуват на 8 август всело Голямо Белово. Освен лентата за чаровния измамник, гостите на киното под звездите ще могат да видят и „Скок”. На 9 август във Велинград е ред на „Скок” и „Опасен чар”, а домакин на киното на колела е площадът пред черквата „Свети Георги”.

Градът на щъркелите Костенец посреща на 12 август инициативата на БНТ, която гостува на Амфитеатъра с „Парафиненият принц” и „Баш майсторът на море”. На 13 август кинопоходът потегля за Сапарева баня с прожекциите на „Драсканица” и „Шоково състояние”, а на 14 ще гостува на Самоков с „Пианистът” и „Джулай”. Прожекциите са на площад „Захарий Зограф”.

В киноарена ще се превърне на 15 август Перник, а гостите на събитието ще гледат “Скок” и „№ 1”. Последната спирка на пътуващия киномаратон е на 16 август в китното село Дивотино, където на площада пред читалище “Чичо Стоян” са прожекциите на “Опасен чар” и “Шопинг”.

Инициативата „Пътуващо лятно кино” на БНТ се провежда за втора поредна година, като стартът за 2013 г. бе даден в София през юли. Третият лъч на кинопохода е от 29 август до 6 септември с последна прожекция в дните на „Аполония” в Созопол.