Фестивалът „Джаzz +“ посреща велики музиканти през май

Концертите на Торд Густавсен, Майк Стърн и Ник Берч от Шестия Фестивал Джаzz+ 2010 са част от световните им пролетни турнета

Преди да открие шестото издание на фестивала „Джаzz+ 2010“ на 15 май в зала „България“ квартетът на норвежкия пианист Торд Густавсен (на снимката горе) представи новия проект на музиканта „Restored, Returned“, записан за лейбъла ECM в девет града в Норвегия през март, впоследствие в шестнадесет в Германия и  продължи с Ню Йорк и Сан Франциско през април. Радикално искрен в изпълнението си Торд Густавсен ще ни отведе в света на своята красива музика със своя нов квартет – Торе Брунборг – саксофон,  Матс Ейлертсен – бас и Йарле Веспестад – ударни.

Допълнителна аудио и видео информация за артистите: http://fest.jazz-plus.com

Първокласният квартет на легендарния китарист Майк Стърн, в който всеки един от музикантите е солист и звезда ще се изяви в Германия, Франция, Швейцария, Италия, Австрия, Холандия, Чехия и Словакия преди да стъпи на сцената на зала 1 на НДК на 17 май.

Музикантите в групата на Стърн са светоноизвестни и отдавна чакани на българска сцена имена. В проекта специален гост музикант е басистът и вокалист Ришар Бона, чиито пет самостоятелни албума разкриват пред нас музикант с характерен почерк и звучене.

Саксофонистът Боб Малах е работил с имена като Стиви Уондър, Мадона, Майлс Дейвис и Хорас Силвър и динамичният му стил съчетава успешно фънки настроение с изтънчено хармонично предизвикателство, а барабанистът Дейв Уекл едва ли има нужда от представяне. Той е обявен за един от 25-те най-велики барабанисти за всички времена, има множество албуми и престижни награди, динамичният му и витален начин на свирене го отличават от всички останали и го превръщат в любимец на публика и критика. Той е просто Дейв Уекл и днес като гледа назад във времето и разсъждава за нещата, които предстоят в бъдеще, застава зад идеята да служи за вдъхновение на младите хора и да пали искрата на музиката у тях:

”Моята цел е да вдъхновявам младите хора да се занимават с музика, независимо дали ще свирят на барабани или на друг инструмент. С всички негативни неща в света днес чувствам, че това е моят начин да допринеса за позитивно действие, което отвежда към духовно щастие – а музиката има значителен дял в това. Така че родители, ако детето ви има музикален талант, направете така, че да го развие!”

Допълнителна аудио и видео информация за артистите: http://fest.jazz-plus.com

Шестото издание на фестивала „Джаzz +” ще бъде закрито с концерт на ексцентричния пианист Ник Берч и неговия дзен фънк квинтет „Ронин” в „София Лайв Клуб“ на 19 май.

Групата ще представи своя последен албум „Holon“, записан за ECM – минималистичен подход с  впечатляваща комбинация между фънк и на пръв потглед  монотонен, но многопластов източен отглас. Тази програма музикантите от „Ронин“ ще изсвирят и в Румъния, Германия, Швейцария и Холандия през месец май.

Допълнителна аудио и видео информация за артистите: http://fest.jazz-plus.com

Билети за норвежкия пианист Торд Густавсен, пиано триото от Галисия “Сумра”, експлозивния квартет UHF (Ултра Хай Фламенко),  групата на невероятния китарист Майк Стърн с Боб Малах и Дейв Уекл и със специалното участие на Ришар Бона, както и оригиналният квинтет “Ронин” на пианиста Ник Берч Бона може да намерите в мрежата на Тикет Плюс (www.ticketplus.bg) в интернет,  на касите на НДК, в зала “България” и в “София Лайв Клуб”, в “Дюкян Меломан” и много други каси (адресите на сайта на Тикет Плюс).

 
По темата: