Февруари 2010: София приютява паралелна изложба за Любовта

Любовта и майсторите на ХХ век – Шагал, Дали, Пикасо, Матис. Това е акцентът на откриващата се на 28 януари 2010 г. паралелна изложба в Галерия “Средец” и  “Музейна галерия за модерно изкуство”. Символ на изложбата е паното “LOVE” (ЛЮБОВ) на Робърт Индиана.

­­­

Образът на най-прочутата творба на американския поп-арт художник е създаден за коледна картичка през 1964 г. по поръчка на „Музея за модерни изкуства” Ню Йорк. През 1973 г. същият символ е включен в осем-центовите пощенски марки на Американските пощенски служби, издадени в над 330-милионен тираж.

С „LOVE” Индиана създава и пана, постери, скулптури,  предназначени, както за американски, така и за международни локации. Думата e аранжирана така, че да се вмести в квадратна форма, със струпани букви, докосващи се една друга по начин, напомнящ физическа интимност.

Паното LOVE, което ще може да се види в галерия Средец, е направено през 1998 г. в сътрудничество с известния майстор на текстилни пана Джон Гилберт и излиза в тираж от 300 броя в няколко различни комбинации от цветове.

По време на паралелната изложба в Музейна галерия за модерно изкуство и галерия “Средец” ще бъдат представени работите на някои от най-големите майстори на XXв. – Пабло Пикасо, Марк Шагал, Анри Матис, Салвадор Дали и др.

Ценителите и любителите на модерното изкуство ще могат да се запознаят с редица оригинални графични творби, които са създавани от художниците по различно време. Главна обединяваща линия в подбора им е отново необятната тема за любовта и образите, които я съпътстват. Сред тях могат да се видят литографията „Любовници и червено слънце” на Шагал, офорти от еротичната серия на Пикасо, гравюри на Салвадор Дали и др. Творбите ще се продават и обслужват от експертен екип на Музейна галерия за модерно изкуство.

Паралелната изложба ще продължи през целия месец на любовта – февруари. Куратор на изложбата е Деница Атанасова – директор на Музейна галерия за модерно изкуство, а критик – Слава Иванова, директор на Национална художествена галерия. Музикалното оформление на изложбата е поверено на Национално музикално училище „Любомир Пипков”.

Изложбата ще бъде открита от министър Вежди Рашидов и Слава Иванова на 28 януари 2010 г. в 18.00 часа в галерия “Средец” (бул. Ал. Стамболийски 17).