Филм за Македония по БНТ

С филм за Македония започва поредицата на БНТ1 „Западните Балкани“

Село Радожда на Охридското езеро, всеки ден македонските и албански рибари изкарват лодките заедно, ловят риба, разменят си част от улова, помагат си често по добросъседски, понякога взаимно си крадат мрежите и от време на време се жалват на властите. Това не е сюжет от филм на Емир Костурица, а една балканска метафора, която продължава от векове и до днес. Разказва я в своя филм „Македония – пет разказа за Европа“ – Костадин Филипов.

Лентата ще бъде излъчена в неделя – 20 май от 20,45 часа в рубриката „В кадър“ по БНТ1 и разказва за дълбоките корени на съвместното съжителството, надеждите и опасенията на македонците през погледа на един от най-добрите познавачи на нравите, историята и политиката на съседната ни страна – дългогодишният кореспондент на БНТ, БТА и БНР Костадин Филипов.

Филмът представя панорама на живота в съседната ни страна, през разказите на хора от различни социални слоеве и с различни професии, които откровено споделят своите проблеми и очаквания за времето, когато ще бъдат част от Европейския съюз. Интервютата са снимани в Скопие, Охрид и в малкото гранично село Радожда. Герои във филма са млада жена, майка на две деца, която е учила в България и хоризонта на мечтите й свършва с връщане у нас.

Пред камерата застава и главният редактор на един от водещите телевизионни канали в Македония – Атанас Кировски – един от най-добрите познавачи на прословутия проблем с името на държавата, който е важна пречка в процеса на преговорите по присъединяването на страната към Съюза. Зрителите на БНТ ще надникнат зад кулисите на телевизионните новини и ще се срещнат с хората, за които информацията е професия.

Във филма си Македония – пет разказа за Европа“ Костадин Филипов ни среща и с един бивш министър-председател, екс военен министър и понастоящем професор по риторика и римско право в скопския университет Владо Бучковски, чиято мъдрост и опит му позволяват да погледне отвъд популярните мнения и да надникне зад завесата на официалните формулировки за мястото на Македония в общия европейски контекст.

Филмът „Македония – пет разказа за Европа“ е заснет от оператора Недялко Данов, режисьор е Николай Василев. Този киноразказ е първият от поредицата „Западните балкани“, който БНТ1 ще излъчи в рубриката „В кадър“.

Поредицата включва общо 6 документални филма, създадени от журналистите Костадин Филипов, Тоня Димитрова, Весела Смилец, Поли Златарева и Бойко Василев, които изследват националните специфики в отношението към най-важната тема на българското председателство на Съвета на ЕС – бъдещата интеграция на Западните Балкани. Продуцент на филмовия проект е Петя Тетевенска.

Гледай видео запис онлайн