Филм за Райското пръскало в Стара планина по Фиеста ТВ

Акценти от програмата на TVT, 23-29 април 2012 г.

Песента на Русалките (образователен филм за еко туризъм / природен маршрут) – премиера по TVT в събота, 28 април, от 14:00 и от 20:00 ч.

Съвсем близо до Русе има едно наистина райско кътче, където сред богатствата на природата са се напластили столетия история и култура. Там, сред равнината, една река е вкопала долината си дълбоко в земната плът и е образувала стотици метри скални урви и множество пещери. Филмът на Еди Василева „Песента на Русалките” разказва легендата за появата на Поломието – истинско райско кътче в България?… Родено ли е то от песента на русалките?… Защо е вълшебно като в приказка?… Как да го открием?… Това е една вълнуваща и завладяваща среща с красотата и с дивата природа на България – запечатана на невероятна HDV картина. В нея основни кодове разкрива инженер Милко Белберов – директор на Природен парк „Русенски Лом”. С негова помощ са разкрити тайните на Поломието, дивата му природа, пещерите, скалните църкви и манастири, включени дори в списъка на Юнеско, както и средновековния български град Червен.

Гледайте филма „Песента на русалките” само по Телевизия Туризъм.

Един кът от Стара планина: Райското пръскало (образователен филм за планински туризъм) – премиера по TVT в неделя, 29 април, от 14:00 и от 20:00 ч.

От 125-метрова отвесна стена, оградена от двете страни с не по-малко страховити скали, се изсипва със зашеметяваща скорост и оглушителен грохот разпенена струя, която се разбива в подножието на облаци воден прах… За природния феномен на най-високия водопад в България Райското пръскало и маршрутите стигащи и тръгващи от него, разказва документалният филм на автора Нана Кръстева и режисьора Добрин Керестелиев „Райското пръскало” от поредицата „Един кът в Стара планина” на Телевизия Туризъм. Разказът стъпва на пътеписи от Иван Вазов, а самият той е казал за околното място следното: „От двете ни страни се издигаха големи и грозни планински стени, които на всяка стъпка ставаха по-високи и по-увиснали… Усещах, че се подмладявах в тая прясна, девствена природа, пълна с толкова хармония!”

Гледайте „Един кът от Стара планина: Райското пръскало” само по Телевизия Туризъм.