Филми с Джон Уейн от TCM

TCM – август 2013
Вечер на Джон Уейн & премиера на „Лак за коса”

ВЕЧЕР НА ДЖОН УЕЙН

СЛЕДОТЪРСАЧИТЕ (1956)
Неделя, 25 Август от 22:00 ч
Режисьор: Джон Форд. В ролите: Джон Уейн, Джефри Хънтър, Вера Майлс, Натали Ууд, Уорд Бонд.

”Следотърсачите” е абсолютно постижение в Уестърн жанра и е сочен като най-изтънченият и представящият най-комплексно емоционалният филм на Джон Форд. Филмовият критик и автор на филми Жан-Люк Годар го коментира така: „Как е възможно едновременно да ненавиждам Джон Уейн за това, че е поддръжник на [Бари] Голдуотър, и да го обичам когато го гледам как държи в прегръдките си Натали Ууд в последната ролка на „Следотърсачите”?” Един от първите Уестърн филми, които засягат темите за расизма и сексуалността, Следотърсачите носи визуална поетика и усещане за меланхолия, които си заслужава човек да (пре)открие.

ОБУЗДАЙ ГО, КАУБОЙ (1932)
Неделя, 25 Август от 24:00 ч
Режисьор: Фред Алън. В ролите: Джон Уейн, Хенри Б. Уолтол, Франк Хагни, Рут Хол, Отис Харлан.

След участието му в „Обуздай го, каубой” – неговият първи „Б”-Уестърн сериал за Warner Bros., през 1932 списанието Variety Magazine нарича Джон Уейн „следващият Гари Купър”. Уейн е в ролята на Джон Друри – красив странник, обвинен за серия подпалвания на хамбари. На косъм от линча, Джон е оправдан от жертва на злодеите, която до момента е била в безсъзнание. Героят веднага се отправя в търсене на истинските престъпници. „Обуздай го, каубой” е римейк на The Unknown Cavalier, заснет през 1926 и режисьорът Фред Алън използва много кадри от този ням филм.

ЛАК ЗА КОСА (1988) – ПРЕМИЕРА
Събота, 3 Август, от 22:00 ч CET
Режисьор: Джон Уотърс. В ролите: Дивайн, Рики Лейк, Сони Боно, Рут Браун и Колийн Фицпартик.

Действието в „Лак за коса” се развива в началото на 60-те години на миналия век в Балтимор и пародира младежката култура, повлияна от стила, известността и модата на пълничките тийнейджърки, през обектива на телевизионно танцувално шоу на местен канал, което фокусира и основната идея на филма – расовото разделение. „Лак за коса” е изключителен парад на пъстри и странни герои като Рики Лейк в ролята на очарователната Трейси Търнблад – самозваната „приятно закръглена” девойка, която се превръща в местна знаменитост, и Дивайн – в ролята на пълничката майка на Трейси.

ПИНК ФЛОЙД: СТЕНАТА (1982)
Понеделник, 12 Август от 22:00 ч
Режисьор: Алън Паркър. В ролите: Боб Гелдоф, Кристин Харгрейвс, Боб Хоскинс.

Пинк Флойд: Стената, вдъхновен от едноименния албум на Пинк Флойд, е черен експресионистичен мюзикъл, разказан през погледа на Пинк – депресиран рок музикант. Филмът се развива около размишленията на Пинк върху собствения му живот, които се концентрират върху построяването на „стената”. Тази стена е метафора на психологическата изолация – една бариера, която Пинк създава, за да се дистанцира от своята болка.

OUR MOTHER’S HOUSE (1967)
Четвъртък, 8 Август от 22:00 ч
Режисьор: Джак Клейтън. В ролите: Дърк Богарт, Маргарет Брукс, Памела Франклин.

Our Mother’s House – често определян като макабра-разказ, е фокусиран върху живота на седем деца, най-малкото от които е на 13 години, които пазят в тайна факта за смъртта на майка си и се сплотяват, за да продължат живота си по досегашния начин. Всичко изглежда добре до момента, в който разгулният работник Чарли Хук (Богарт) се появява с претенциите, че е техният отдавна изчезнал баща.

КАЗАБЛАНКА (1942)
Събота, 31 Август от 22:00 ч
Режисьор: Майкъл Къртис. В ролите: Хъмфри Богарт, Ингрид Бергман, Клод Рейнс, Пол Хенрийд.

Един от най-обичаните Американски филми, този завладяващ военно-временен романс, режисиран от Майкъл Къртис, не може да бъде категоризиран според обикновените стандарти. Накратко казано, Американец – собственик на нощен клуб в Северна Африка е въвлечен във Втората Световна война с появата на неговата любима, която някога е изгубил. Със своя умел кастинг, динамични диалози и красиво съчетания на съспенс и интрига, „Казабланка” е определян от критиката като „брилянтен филм, който заслужава да бъде в топ 3 на всеки уважаващ себе си филмов критик”.

 
По темата: ,