Филмите „Реноар“ (2012) и „Фрийрънър“ (2011) по БНТ – видео

Акценти от филмовата програма на БНТ (5 – 11 май 2014)

ПОНЕДЕЛНИК – 5.05.2014

15.05 – РОБИН ХУД /Италия, 1991 г/ – сериен анимационен филм – 52 еп. х 23 мин. 

48 еп – Трагедия: Робин Худ и приятелите му се оказват в беда. В Шеруудската гора се появяват самозванци. …  Само Робин знае истинската им идентичност.   Малкия Джон и бандата му също попадат в ръцете на Оуен.  И благодарение на самозванците се превъръщат във врагове на Робин. Това ли е краят на Малкия Джон и Мъч?

 

16.35 – ПРОЛЕТНИ  МЕЛОДИИ /Германия, 2007 г/

MELODIES OF SPRINGS

Сценарист: Мартин Валц. Режисьор: Мартин Валц. Оператор: Матиас Флайшер. Музика: Емил Виклики. В ролите: Ян Хенрик Щалберг, Александра Нелдел, Годе Бенедикис, Инга Буш, Гедеон Буркхард, Яна Паласке и др.

В този филм езикът на чувствата се изразява в песни.

Ана е нервна учителка, учениците я разиграват. Тило е неуспял актьор, който изкарва препитанието си с продажба на вино по телефона. Техни приятели ги събират, но отначало неуспешно. Ана има нервна криза, а Тило се влюбва до уши… Двамата се опитват първо да решат проблемите си.

субтитри

 

18.10 – ИВАН ГЕОРГИЕВ – РЕМБРАНДА /България, 2011 г./ – документален филм

Сценарист: Анна петкова, Юлия Станкова. Режисьор: Анна Петкова. Оператор: Константин Занков. Композитор: Ценко Минкин.

Документален филм за художника Иван Георгиев – Рембранда.

 

21.00 – РЕНОАР /Франция, 2012 г/

RENOIR

Сценарист: Жером Тонер, Жил Бурдос. Режисьор: Жил Бурдос. Оператор: Марк Пин Бин Лий. Музика: Александър Депла. В ролите: Мишел Буке, Криста Тере, Венсан Ротие, Тома Доре

Гледай видео анонс онлайн

Филмът не пресъздава биографията на художника, а е по-скоро лирична импресия за последните месеци от живота му. Отношенията с новия модел – младата, жизнена Андре; със синовете – върнали се от фронта; с жените и с прислугата, неотлъчно грижеща се за него. Болестта. Любовните искри между Жак, бъдещ голям холивудски режисьор, и мечтаещата да стане актриса Андре. Всичко това – на фона на слънчевата френска Ривиера, отърсваща се болезнено от войната.

субтитри

 

ВТОРНИК – 6.05.2014

 

15.00 – РОБИН ХУД /Италия, 1991 г/ – сериен анимационен филм – 52 еп. х 23 мин. 

49 еп – Принцът на гората: Докато капитан Джон от кралската гвардия изпълнява дълга си, старите му приятели, го обвиняват в предателство. От друга страна Мъч ще бъде провъзгласен за принц – това е част от плана на Оуен. Дали Малкия Джон е просто пионка в играта на барона?  Нашият герой трябва да действа бързо, за да спаси кралството от терора на Оуен. Робин Худ трябва да се справи с барона. Ще успее ли? 

 

21.00 – АДИО, РИО /България, 1989 г/

Сценарист: Марко Стойчев. Режисьор: Иван Андонов. Оператор: Красимир Костов. Музика: Кирил Маричков. В ролите: Филип Трифонов, Ваня Цветкова, Петър Попйорданов, Георги Мамалев, Никола Рударов, Катя Чукова и др.

Архитект Стоев печели конкурс за проект в Рио де Жанейро. Точно в този момент върху колата му пада труп. Въпреки опитите си да се отърве от него, трупът непрекъснато се завръща. Оказва се, че това е спътник в живота на много хора – тяхната изгубена съвест.

 

СРЯДА – 7.05.2014

 

15.00 – РОБИН ХУД /Италия, 1991 г/ – сериен анимационен филм – 52 еп. х 23 мин. 

50 еп – Решението: Граф Джон разкрива  плана на Оуен да качи Мъч на трона. При подготовката за церемонията по коронацията Оуен унищожава къщи на селяните, за да прокара нов кралски път. Междувременно Робин е решен веднъж завинаги да сложи край на злите планове на барона. Възнамерява да отиде сам в Нотингам и да убие Оуен. Или да умре.    

 

19.10 – ГОЛЯМОТО ЧЕТЕНЕ: „ОСЪДЕНИ ДУШИ”

 

21.00 –  ВАНГЕЛИЯ /Русия, Украйна, България, Белорусия/ – 12 х 52 мин.

7 еп: Алексей е таен руски шпионин. Двамата с Олга са в опасна игра, но любовта и сплотеността им помагат. Поведението на Ванга по време на войната е твърде странно. Някои идват в селото да я търсят за помощ, но други не искат да чуят за предсказанията й.

 

ЧЕТВЪРТЪК –  8.05.2014

 

15.05 – РОБИН ХУД /Италия, 1991 г/ – сериен анимационен филм – 52 еп. х 23 мин. 

51 еп – Коронацията: Робин и Малкия Джон се изправят един срещу друг,  а Оуен продължава да осъществява подлия си план. Схватката между старите приятели е тежка. Всеки вярва, че правото е на негова страна. Оуен не се нуждае от оправдания за злините си. Води го единствено алчността и амбицията. Ще успее ли Робин да се справи? Ще осъзнае ли Малкия Джон грешката си?         

 

ПЕТЪК –9.05.2014

 

14.25 – ХЪШОВЕ В УНИФОРМА /България,1995 г/ – документален филм

Сценарист и режисьор: Драголюб Гаджев. Оператор: Хр. Данев и Н. Марков.

Документален филм за създаването и функционирането на Спешъл Лейбър Сървис Къмпани 4093 – рота в състава на армията на НАТО, изградена от българи емигранти. Тяхната задача е охраняването на военни обекти в област Хесен, Германия. Спомени разказват Руси Русев, Дойчин Пенев, Христо Горалов, Димитър Кръстев, Михо Михов и др.

 

19.10 – ГОЛЯМОТО ЧЕТЕНЕ: „СТО ГОДИНИ САМОТА”

 

00.05 – ФРИЙРЪНЪР /САЩ, 2011 г/

FREERUNNER

Сценарист: Шон Майкъл Арго, Грегъри Т.Айсман. Режисьор: Лирънс Силвърстийн. Оператор: Клаудио Чиа. Музика: Питър Ди Стефано. В ролите: Шон Фарис, Теймър Хасан, Ребека Да Коста, Сиймор Касел и др.

Гледай видео анонс онлайн

Незаконно състезание на фрийрънъри се изражда в нещо убийствено – група извратени милиардери залагат на това кой ще победи в надпреварата, като всички останали трябва да умрат. Залозите са за милиони, а състезателите нямат избор. Но един от тях мисли различно.

субтитри

 

СЪБОТА – 10.05.2014

 

09.30 – ТРИМАТА ДЕТЕКТИВИ В ТАЙНАТА НА ЗАМЪКА НА УЖАСИТЕ /Г-ия,ЮАР,2009 г/-

THREE INVESTIGATORS: THE SECRE

Сценарист: Филип Лазебник, Аарон Менделсон. Режисьор: Флориан Баксмайер. Оператор: Петер Краузе. Музика: Анет Фокс. В ролите: Чанселър Милър, Камерън Монегън, Ник Прайс, Найджъл Уитмей, Акин Омотосо, Джеймс Фолкнър и др.

Гледай видео анонс онлайн

Филмът е по романа на Робърт Артър. Жаждата за разследване подтиква Юпитер към ново пътуване, изпълнено със загадки и страшни премеждия. Бащата на Пийт кани трите момчета да заминат с него за Кейптаун, където ще строи увеселителен парк. Така те се оказват забъркани в тайната на острова на скелетите.

дублаж

 

15.55 – ПЪТЕШЕСТВИЕ МЕЖДУ ДВА ФИЛМА /България, 2001 г/ – документален филм

Сценарист и режисьор: Коста Биков. Оператор:Иван варимезов.

Филм-портрет на режисьора Рангел Вълчанов.

Прави равносметка на живота и творчеството си. Включени са откъси от филмите „За къде пътувате”, „На малкия остров”, „Немирната птица любов”, „Лачените обувки на незнайния воин” и др.

 

НЕДЕЛЯ – 11.05.2014

 

15.55 – ПРИКЛЮЧЕНИЯТА НА АВАКУМ ЗАХОВ – СПЯЩАТА КРАСАВИЦА /България, 1978 г/

            Сценарист: Андрей Гуляшки. Режисьор: Йордан Джумалиев. Оператор: Георги Ангелов. Музика: Румен Бальозов. В ролите: Иван Налбантов, Антония Дочева, Досьо Досев, Любомир Младенов, Найчо Петров

7 май – 100 години от рождението на Андрей Гуляшки

След случая в Триград Авакум Захов е временно отстранен от оперативна работа с оглед на собствената му безопасност. Отдаден на многобройните си хобита, той се запознава с професор Найденов. Двамата заедно решават математически ребуси. Професорът запознава инспектора с племенницата си – примабалерината Мария Максимова и нейния годеник – картоиграчът Хари. Когато от провинцията идва приятелят на Авакум Захов – Анастаси Буков, инспекторът го завежда в гостоприемния дом на професора. Там готвачът Боцмана е приготвил гала вечеря в чест на предстоящата премиера на Мария. По време на веселбата професорът се оттегля и по-късно е намерен убит. Поемайки случая, Авакум Захов разбира, че Найденов е работил като шифровчик към МВР и вероятно е убит от диверсанти, над чийто шифър е работил. Убиецът явно е някой от присъстващите на вечерята. Без да разкрива истинската си самоличност, инспекторът започва да проучва Боцмана, Мария и Хари. Използвайки заловените и разшифровани радиограми, той затяга кръга около заподозрените. По врме на премиерата на Мария – Спящата красавица, поредното съобщение е заловено и резидентът е разкрит – това е Хари.