Филмои хитове от bTV Cinema, видео

bTV cinema: акценти от филмовата програма за седмицата 1 – 7 февруари (2010)

ГОСПОДАР И КОМАНДИР: ДАЛЕЧНИЯТ КРАЙ НА СВЕТА
Оригинално заглавие: Master and Commander: The Far Side of the World
Дата на излъчване: 1-ви февруари, понеделник, 20:00 часа
Повторение: 2-ти февруари, вторник, 11:00 часа; 3-ти февруари, сряда, 16:00 часа; 5-ти февруари, петък, 23:00 часа; 6-ти февруари, събота, 11:00 часа; 7-ми февруари, неделя, 8:00 часа
Приключенски, екшън, драма, САЩ, 2003 г.
Режисьор: Питър Уиър
Участват: Ръсел Кроу, Били Бойд, Пол Бетан, Джеймс Дарси и др.

Джак Обри е капитан на британския военен кораб „Изненада”. Той и екипажът му имат за цел да доплуват до брега на Бразилия, да щурмуват, да унищожат или да пленят катера „Ашерон”. Този плавателен съд мародерства около южноамериканското крайбрежие и напада британски търговски кораби, запътили се за Франция. Огромна и неприятна е изненадата на Джак още при първата атака. Става му безпощадно ясно, че мисията е непосилно трудна. Противникът е многоброен, въоръжен до зъби и с виртуозни умения в стратегията и тактиката. Обри дава жертва след жертва, но не спира схватката…

Режисьорът Питър Уиър три пъти е номиниран за наградата „Оскар”, а Ръсел Кроу е притежател на статуетката за най-добър актьор.

АНА И КРАЛЯТ
Оригинално заглавие: Anna and the King
Дата на излъчване: 1-ви февруари, понеделник, 23:00 часа
Повторение: 4-ти февруари, четвъртък, 20:00 часа; 5-ти януари, петък, 16:00 часа
Романтичен, исторически, САЩ, 1999 г.
Режисьор: Анди Тенан
Участват: Джоди Фостър, Чоу Юн-Фан, Том Фелтъ, Бай Линг и др.

Младата английска учителка Анна пристига в екзотичната държава Сиам, за да бъде гувернантка на челядта на крал Монгкут. Тя е широко скроена, възгледите й по доста въпроси, отнасящи се до възпитанието на височествата, се разминават с вековните порядки в кралския двор. Напрежението расте, защото разузнаването на владетеля на Сиам докладва, че външни сили кроят коварен заговор срещу него. Оплетени в политически интриги и нежни чувства Анна и кралят трябва да обединят усилията си в обща борба за спасението на Сиам. Филмът е създаден по действителен случай.
Чоу Юн Фат отказва ролята на Морфей в „Матрицата”, която първо е предложена на него. През 2002 е избран в класацията на списание People за един от 50-те най-красиви хора в света.

ЧЕРЕН ВЯТЪР
Оригинално заглавие: The Dark Wind
Дата на излъчване: 4-ти февруари, четвъртък, 23:00 часа
Повторение: 5-ти януари, питък, 11 часа
Драма, САЩ, 1991 г.
Режисьор: Ерол Морис
Участват: Фред Уорд, Гари Фармър, Ланс Бейкър, Лу Даймънд Филипс, Бети С. Барлоу, Ерик Бергрен, Били Бек и др.

Филмът „Черен вятър” е заснет по едноименния роман на Тони Хилерман. Джим Чий (Лу Даймънд Филипс) наскоро е завършил колеж и започва работа като детектив в родовата полиция на индианското племе Навахо в Аризона. Не му достига опит, но горещата му индианска кръв го кара да е непримирим към тези, които се опитват да нарушат законите на племето. Каубоят Деши (Гари Фармър), помощник на шерифа от групата за сигурност на съседното племе Хопи, намира неидентифициран труп в пустинята и решава, че това може да е свързано с неотдавнашния грабеж в търговската поща на резервата. Джим Чий започва разследване за убийство, грабеж и тайнствена самолетна катастрофа…Продуцент на филма е Робърт Редфорд.

КЪСМЕТЛИЯТА
Оригинално заглавие: Cinderella Man
Дата на излъчване: 5-ти февруари, петък, 20:00 часа
Биографична драма, САЩ, 2005 г.
Режисьор: Рон Хауърд
Участват: Ръсел Кроу, Рене Зелуегър, Крейг Бийрко, Брус Макгил и Пади Консидайн

Ръсел Кроу е в ролята на легендарния спортист Джим Брадок, който след бърз възход претърпява поредица от загуби и е принуден да се оттегли от ринга. Голямата депресия безмилостно е оплела Америка в лепкавите си пипала. Брадок е принуден да работи каквото и да е, за да издържа жена си Мей (Рене Зелуегър) и децата. Но тайната му мечта отново да се качи зад въжето на ринга остава жива.

В случаен мач Брадок успява да победи претендента за световна титла. Вторият му възход започва триумфално. Той печели отново и отново въпреки, че е по-лек от противниците си и има множество травми. Брадок, вече с прякора „Късметлията“, се среща с Макс Баер (Крейг Бийрко), световен шампион тежка категория, убил двама души в схватка на ринга…

Продуцент на филма „Късметлията” е Брайън Грейзър, режисьор – Рон Хауърд, сценарист – Акива Голдсман. Това звездно трио получава „Оскар” за филма „Красив ум“ през 2001 г.

МЕЖДУЗВЕЗДНИ ВОЙНИ: НЕВИДИМА ЗАПЛАХА
Оригинално заглавие: STAR WARS Episode I: The Phantom Menace
Дата на излъчване: 6-ти февруари, събота, 20:00 часа
Фантастика, САЩ, 1999 г.
Режисьор: Джордж Лукас
Участват: Лиам Нийсън, Юън Макгрегър, Натали Портман, Иън Макдърмид, Джейк Лойд, Рей Парк и др.

В „Епизод 1: Невидима заплаха” от сагата „Междузвездни войни” злите сити най-накрая пускат в действие пъкления си план да отмъстят на джедаите. Зловещият Дарт Сидиъс (Иън Макдърмид) изпраща своя верен слуга Дарт Мол (Рей Парк) по следите на двама от най-способните джедаи във вселената – Куай Гон Джин (Лиам Нийсън) и Оби Уан Кеноби (Юън Макгрегър). Пътищата на тримата се пресичат за пръв път на пустинната планета Татуин – където Силата тъкмо е срещнала двамата джедаи с 9-годишния Анакин Скайуокър (Дйек Лойд). Куай Гон осъзнава потенциала на момчето и моли джедайския съвет за разрешение да му стане учител.

Двамата най-мъдри джедаи – Йода и Мейс Уинду обаче усещат много страх у младия Анакин; страх, който рано или късно води до тъмната страна на силата. Но Куай Гон не се отказва и дава обет на момчето, че някой ден ще го превърне в джедай…

В първата част от сагата има всичко, за което един истински фен на „Междузвездни войни” може да мечтае – много и все запомнящи се герои, Сила, джедаи, космически битки и, разбира се, зрелищни боеве със светлинни мечове!

МЕЖДУЗВЕЗДНИ ВОЙНИ: КЛОНИРАНИТЕ АТАКУВАТ
Оригинално заглавие: STAR WARS Episode II: Attack of the Clones
Дата на излъчване: 07-ми февруари, неделя, 20:00
Фантастика, САЩ, 2002 г.
Режисьор: Джордж Лукас
Участват: Юън Макгрегър, Натали Портман, Хейдън Кристенсен, Кристофър Лий и др.

Булото на тъмната страна се спуска все по-ниско над разцепващата се Република. Джедаите все още не могат да открият тайнствения Лорд Сидиъс, а падналият джедай граф Дуку (Кристофър Лий) присъединява все повече желаещи към своята Конфедерация на независимите системи, по-известни като Сепаратистите.

По всичко личи, че войната е неизбежна, а армията от дроиди на Сепаратистите изгелжда непобедима. Точно в този момент Оби Уан Кеноби почти по случайност се натъква на огромна армия от клонинги, създадена специално за Републиката на отдалечена планета. Подозренията на джедаите се засилват – очевидно някой дърпа конците и на двете страни задкулисно и очевидно от години се е готвел за война… но кой?

Междувременно Анакин Скайуокър все повече започва да проявява истинската си същност – някогашното невинно и добро момче отстъпва мястото си на мъж, който иска на всяка цена и с всички необходими средства да донесе мир в Републиката. И много често, особено в битките, се доближава опасно до Тъмната страна на Силата…

Първият изстрел не закъснява – на планетата Джионозис двете гигантски армии се сблъскват за пръв път, а през това време Оби Уан и Анакин преследват граф Дуку с намерението да приключат войната преди тя изобщо да е започнала. Въпреки намесата и на Учителя Йода, Дуку успява да избяга при своя господар Дарт Сидиъс… а Републиката вече официално е във война!

ЗОВ ЗА ЗАВРЪЩАНЕ
Оригинално заглавие: Total Recall
Дата на излъчване: 6-ти февруари, събота, 23:00 часа
Повторение: 7-ми февруари, неделя
Фантастичен екшън, приключенски, САЩ, 1990 г.
Режисьор: Пол Верховен
Участват: Арнолд Шварценегер, Шарън Стоун, Майкъл Айрънсайд, Рони Кокс и др.

„Зов за завръщане“ е направен по романа „Ние можем да си спомним всичко вместо вас“ на Филип Дик. Годината е 2084-та. Куейд (Арнолд Шварценегер) живее с жена си (Шерън Стоун), която го упреква, че прекалено често фантазира безпочвено в един доста удобен откъм техническа гледна точка, но и доста отблъскващ свят на алиенация. Внезапно разбира, че спомените му са подменени и в главата му е имплантиран чип. Става ясно, че е бил специален агент, елиминаран по удобен начин, след като е трябвало да бъде отстранен от игралното поле. Куейд лети за Марс, където смята, че ще разкрие истината за своето минало. Екшънът започва с пристигането му на червената планета. Съвсем истински при това, а не сънуван или имплантиран като спомен…

МУЗИКАЛНА КУТИЯ
Оригинално заглавие: Music Box
Дата на излъчване: 7-ми февруари, неделя, 23:00 часа
Повторение: 8-ми февруари, понеделник, 16:00 часа
Драма, САЩ, 1989 г.
Режисьор: Коста Гаврас
Участват: Джесика Ланг, Армин Мюлер-Шал и Фредерик Форест и др.

Героинята на Джесика Ланг е адвокат в Ню Йорк. Баща й е имигрант от Унгария. Ненадейно той бива призован в съда и обвинен за военни престъпления, лъснали след отварянето на комунистическите архиви и досиета в бившия соцлагер. Бащата (Армин Мюлер-Шал) твърди, че е невинен. Дъщеря му поема защитата. Започва собствено разследване и достига до безпощадната истина, че баща й не е такъв, какъвто го познава тя. Животът на нейния родител се оказва добре прикрита лъжа, а нейните представи за семейственост, доброта и почтеност са били изградени от един злодей със срастнала се с лицето му добродетелна маска. За тази си роля Джесика Ланг получава номинация за ОСКАР.

СКАУТЪТ
Оригинално заглавие: Der Scout
Дата на излъчване: 2-ри февруари, вторник, 16:00 часа
Повторение: 3-ти февруари, сряда, 20:00 часа
Уестърн, Източна Германия, Монголия, 1983 г.
Режисьор: Джшамяндин Бунтаp
Участват: Гойко Mитич, Haзaгдоpдшийн Бaзезек, Клaуc Maнxен, Mилaн Бели, Гизо Baйcбax, Юpген Xaйнpиx и др.

Необезпокоявани от никого бледоликите напредват бързо на запад пpeз Cкалиститe планини. Кавалеристки части вкаpват против волята им в резерват индианцитe от плeмeто нeпepсe. Отнемат конете им, за да не могат да избягат. Вождът Бялото Пepо взема решение на всяка цена да въpнe конeтe на плeмeто. Влиза в ролята на беден pибаp и позволява на белите да го аpeстуват. На военните им хрумва да го използват като pазузнавач. Заповядват му да следва конeтe до Фоpт Лeпуeй, където трябва да бъдат преместени. Cамо 7 войници охраняват табуна. Но един от тях ще се окаже сериозна заплаха за плановете на Бялото Перо… Филмът e създадeн по дeйствитeлни събития.