Филмов концерт на Васко Василев разклати НДК – видео

Васко Василев изправи на крака София. Виртуозният български цигулар изнесе грандиозен концерт в препълнената зала 1 на НДК.

„София, здравей! Благодаря ви, че сте тук, много се радвам, че ще свиря в родния си град“, каза развълнувано той. В концерта участие взеха и дългогодишната приятелка на Васко Василев – Памела Никълсън, която свири на пиано, както и музиканти от Италия, Испания и България, под диригентството на Маестро Наваро.

Записи от концерта с високо качество:

Тазгодишното му турне е под наслов „Cinema Concertos“ и включва изпълнението на известни музикални произведения от филми. Програмата започна с музика от „Карибски пирати“ и „Гладиатор“, след което премина на популярните уестърни от 60-те години на миналия век и произведенията на Енио Мориконе. Това естествено пренесе музикантите към т.нар. от Васко Василев „гангстерски филми“ и той покани на сцената „един музикален гангстер“ – Денис Ризов, който остана до края на концерта. Италианските виртуози проявиха изключителна артистичност при изпълнението на музиката от класическата мафиотска история „Кръстникът“.

Участие в концерта взе и една много известна по света българска певица, пяла на най-големите сцени, рамо до рамо с Андреа Бочели, Пласидо Доминго и други световни имена. „Не знам защо обаче у нас хората почти не я познават. Става въпрос за оперната певица Светла Василева“, представи я цигуларят ни. И понеже италианската тема е особено актуална в „Cinema Concertos“, Светла Василева изпя класическите „Te voglio bene assai“ и „Torna a Surriento“, с които обра овациите на публиката.

Последва изпълнение на любовна музика – от филмите „Любовна история“ и „Отнесени от вихъра“, след което Васко Василев и Памела Никълсън показаха, че са и добри артисти, като изиграха кратка няма сцена от „Модерни времена“ – филм на великия Чарли Чаплин. „Един от любимите ми комици, и докато сме на комедийна тема, нека почетем паметта на един голям български комик, за който много се натъжих, след като почина преди няколко месеца“, каза Васко Василев. И докато той свиреше части от негови песни, публиката имаше възможността да види различни превъплъщения на любимия на няколко поколения българи актьор Тодор Колев.

В сценария влезе и още една „режисирана“ сцена, при която Васко Василев застреля Маестро Наваро и пое диригентството на оркестъра, докато те изпълняваха музика от филмите за Джеймс Бонд, а след това и „Мисията невъзможна“. Виртуозът се опита да завърши концерта с „Dancing Queen“ на ABBA, за което изпълнение се пошегува, че Памела е стопила педалите на пианото. Хората в залата обаче ясно показаха, че искат още музика. Васко се беше подготвил и изненада жадната за изкуство публика с „How Deep Is Your Love“ на Bee Gees от филма от 70-те „Треска в събота вечер“. Последва „Thank You for the Music“ на ABBA, с което той благодари на дошлите зрители, а те го аплодираха на крака за хубавия концерт, който им изнесе. И накрая все пак спектакълът беше закрит с „Dancing Queen“, но с условие публиката да остане права и да се включи в изпълнението.

В София беше финалът на турнето на Васко Василев в страната за 2013 г., след като посети преди това Бургас, Варна, Добрич, Русе, Самоков и Пловдив. Верните му фенове обаче се надяват концерти да има и следващата година и вече чакат датите за новото турне.

Инфо: Диляна Маринова за агенция Дартс нюз