Филмова фиеста – нека изборът ти бъде AXN за Коледа!

Гледай по AXN – филмови заглавия по коледните празници („ФИЛМОВА ФИЕСТА“)

Премиера – 23 декември, сряда от 23:00 ч.
ЗАВРЪЩАНЕ В СИНЯТА ЛАГУНА
Return To The Blue Lagoon
романтика, 1991, САЩ
реж. Уилям Греъм
с Мила Йовович, Брайън Крауз, Лайза Пеликън

Кораб пристига на острова от първата част на „Синята лагуна“, където Ричард и Ем са починали и само синът им Пади е останал жив. Понеже единственото, което детето може да произнася, е „Ричард“, хората от кораба решават, че той се казва Ричард. Той е взет под опеката на Сара – вдовица с малка дъщеричка. Когато на кораба се разразява епидемия, Сара, дъщеричката й Лили, Ричард и здрав член на екипажа са пуснати на спасителна лодка. Когато храната и сладката вода започват да привършват, морякът започва да става агресивен и Сара се принуждава да го изтика от лодката. Сама с двете деца тя се връща обратно на острова, където са намерили Ричард. Момчето разпознава дома си и така тримата започват да живеят там, като Сара обучава малките в някои основни неща за оцеляването в подобна среда. Когато няколко години по-късно тя умира от треска, Лили и Ричард се озовават в същата ситуация, като Ричард и Ем.

Премиера – 24 декември, четвъртък от 21:00 ч.
МАЩЕХА
Stepmom
драма, 1998, САЩ
реж. Крис Калъмбъс
с Джулия Робъртс, Сюзан Сарандън, Ед Харис, Джена Малоун

Ана и Бен – двете деца на Джаки и Люк, трябва да се справят с факта, че родителите им се развеждат, а в живота на баща им има друга жена. Тя е Изабел – успешен фотограф. Тя прави всичко възможно да се държи с децата по начин, който да ги накара да се чувстват уютно и като у дома си, докато са с баща си. Но също така обожава работата си и няма намерение да се отказва от нея. За Джаки, която посветила живота си на Ана и Бен, всичко, което Изабел прави за децата, е недостатъчно. Тя също така не може да разбере как една жена може да обръща толкова голямо внимание на кариерата си. Конфликтът между двете е неизбежен и рискува съвсем да се задълбочи, когато Джаки е диагностицирана с рак, и то в късна фаза. И може би двете ще имат малко време да се разберат и да създадат добра среда за децата.

Премиера – 25 декември, петък от 23:15
СПЕНГЛИШ
Spanglish
романтична комедия, САЩ, 2004
реж. Джеймс Брукс
с Адам Сандлър, Теа Леони, Пас Вега, Клорис Лийчман, Томас Хейдън Чърч

Изключително талантливият сценарист и режисьор Джеймс Брукс (Колкото толкова) изследва сблъсъкът на английската и испанската култура в тази чудесна комедия, която освен всичко друго отбелязва и израстването на комика Адам Сандлър до истинска звезда. Той играе прочутия готвач Джон Класки – благ баща, живеещ в объркания лукс на дома си, ръководен от лудата му, несигурна съпруга Дебора (Теа Леони). Опит за въвеждане на ред прави новата прислужница Флор Морено (Пас Вега) – волева самотна майка, тревожеща се, че дъщеря й – тийнейджърката Кристина (Шелби Брус), ще бъде съблазнена от материалистичния начин на живот на Класки и ще забрави това, на което я е възпитала майка й. Брукс успява да покаже най-добрите и най-лошите черти на главните си герои, които се изявяват като нормални хора, а не като удобни стереотипи. Той особено умело разкрива нарастващото разбирателство между Джон и Флор, което заплашва да усложни отношенията между работодател и служителка. След като стана европейска звезда със Сексът и Лусия, след Спенглиш испанката Пас Вега – актриса с уникално очарование и талант – със сигурност ще стане популярна по цял свят. Тя представя съчетанието на страст, красота и сексапил с природна интелигентност и старомодно благоразумие. Ролята й на гордата, решителна Флор е най-голямото богатство на филма. Брукс винаги е успявал да направи филмите си така, че едновременно да развличат и провокират към размисъл – Спенглиш не е изключение от традицията.

Номинация за “Златен глобус” ’04 за музика
Номинация от Гилдията на филмовите актьори за поддържаща актриса на Клорис Лийчман

Премиера – 26 декември, събота от 21:00
ОТБЛИЗО
Closer
драма, САЩ, 2004
реж. Майк Никълс
с Джулия Робъртс, Клайв Оуен, Натали Портман, Джуд Лоу

Всички, които ценят филмите, отразяващи истинския живот и нефлиртуващи с публиката си с пошли щастливи финали, ще се насладят на тази екранизация по хитовата пиеса на Патрик Марбър. Сюжетът засяга страстите, спотаяването им и изневерите на четирима лондончани. Дан (Джуд Лоу) е автор на вестникарски некролози и начеващ писател. Той се влюбва в Алис (Натали Портман) – загадъчна американка с бурно минало. Докато е обвързан с нея, той се увлича по нашумялата фотографка Ана (Джулия Робъртс), която го отблъсква заради привлекателния дерматолог Лари (Клайв Оуен). Забавното е, че Лари е чат-партньор на Дан, но не подозира за това. Когато динамиката на техните връзки се променя, писателят и фотографката се озовават заедно без особено да си дават сметка колко драстично тяхната връзка ще се отрази на живота на всеки от четиримата. Сценарият на Марбър изобилства със стегнати, чувствителни диалози, изиграни страхотно от перфектните актьори. Всеки от четиримата артисти придава нещо специално на своя персонаж и това ново измерение ги прави още по-раними, макар и може би не дотам симпатични. Никълс и Марбър не се интересуват да представят морално извисени герои. Любовните истории в истинския живот по-често са объркани и решението на конфликтите, представено в Отблизо, е достоверно най-вече заради това, че актьорите и кинематографистите са се постарали всичко да бъде автентично. Отблизо категорично е филм, който трябва да се види.

Награди и номинации: 2 награди “Златен глобус” ’04 – за поддържащ актьор на Клайв Оуен и поддържаща актриса на Натали Портман; „БАФТА” и Награда на Нюйоркската критика за поддържащ актьор на Клайв Оуен; 2 номинации за “Оскар” – за поддържащ актьор на Клайв Оуен и поддържаща актриса на Натали Портман; 3 номинации за “Златен глобус” – за най-добра драма, режисура и сценарий; 2 номинации за БАФТА – за поддържаща актриса на Натали Портман и адаптиран сценарий