Филмова Коледа по „Евроком“ – виж как те изкушава каналът!

Избрани филмови акценти от празничната програма на Евроком за Коледа 2009

24 декември, 12:00 часа
СВЕТЛИНКАТА ПРЕДИ КОЛЕДА
The Light before Christmas
Анимационен филм, САЩ, 2006 г.

Майката на малките Кейти и Макйин ги изпраща в гората да занесат подарък на “Свещаря”, но излиза буря, и децета се изгубват.

Мъдрецът Свещар им им се притичва на помощ, като не само ги стопля с горещо какао и ги извежда от гората. Старецът разказва на децата истинската история на Рождественската нощ. Кейти и Макийн разбират, кой е научил Дядо Коледа да раздава подаръци – “Онзи, който разполага с всички дарове на света”.

24 декември, 21 часа
РАЗКАЖИ МИ ЕДНА ИСТОРИЯ
Драма, Италия, 2006
В гл. роли : Симоне Фаучи, Патрицио Коломбо, Роберто Алинари и др.
Режисьор : Франческа Елиа

Една съвременна приказка, опитваща се да възроди Рождественския дух и ценности.

Рики е ученик от 5 клас в едно частно училище. Тази година момчето няма никакво желание да участва в глупавите възстановки на Рождество – писнало му е да бъде ангелче само защото има миловидни черти и руса коса!

Рики не разбира защо татко никога не си е вкъщи, а мама тайно си поплаква, когато не я виждат.

Попадайки случайно пред включения компютър в учителската стая, Рики вижда на екрана изписан въпрос :”Какво искате да бъде вашият учител? ” и отговаря “да бъде като неустрашимите герои от комиксите”.

На другия ден в училището пристига новият стажант-учител Габриеле Иовине – млад и красив, сякаш слязъл от страниците на любимите му книги.

Учениците се влюбват в Габриеле, който съумява да превърне подготовката за празника в прекрасно изживяване.

След успешното представяне на Рождественската сцена децата напразно търсят учителя си. Габриеле-Гавраил е изпълнил мисията си се връща там, откъдето е дошъл.

24 декември, 01:00 часа
РУСКИ ВОДЕВИЛ: СЪПРУГИ НАЗАЕМ
Музикална комедия, Русия
Музика: Дмитрий Смирнов
В гл. роли : Сергей Безруков, Екатерина Гусева, Анна Самохина, Игор Ясулович
Сценарист и режисьор: Виталий Москаленко

Екранизация по водевила на Пьотр Каратигин.

Как да изпросиш пари от богатия, но твърде стиснат чичо? За тази цел младият Аполон Иванов /Сергей Безруков, «Бригада»/ вече няколко години съчинява и изпраща на чичо си сълзливи писма: отначало за въображаемата си свадба, после – за семейния си живот. В писмата си той пуска в ход всичко, каквото му дойде на ум, включително болестите на несъществуващата съпруга и деца. Един прекрасен ден чичото пристига на гости на племенника и на „семейството“ му. Напразно Аполон се моли младата си съседка да изиграе ролята на жена му – намесва се възмутеният годеник. Налага се спешно да се намери друга «временна съпруга». Съседката – вдовица на зряла възраст, се съгласява се престори на негова съпруга.

Виждайки чичото обаче, мнимата съпруга едва не припада: та това е нейният възлюбен от младини, бащата на сина й! Чичото също е щастлив: намерил е жената, която обича. Ще простят ли измамата на Аполон, чийто новооткрит писателски талант може да го направи богат?

25 декември, 11 часа
МАЛКО КОЛЕДНО НАСТРОЕНИЕ
A TAD of Christmas Cheer
Анимационен филм, САЩ, 2007 г.

Коледа е. В рождественската суетня родителите на малкия жабок Тад не му обръщат особено внимание. Чувствайки се изоставен, Тад се оплаква на приятеля си, бръмбара Едисон.

С магическите си умения Едисон отвежда Тад в един различен свят и му помага да оцени вълшебството на Коледа.

25 декември, 21:00 часа
БЕЛЕЖКАТА
Драма, САЩ, 2007
В гл. роли : Джини Франсис, Майкъл Барбуто, Кейти Боланд и др.
Режисьор : Дъглас Бар

Пейтън МакГрудър е журналистка в популярно списание, ала нейната колонка не се радва на особен интерес. Докато отразява ужасна самолетна катастрофа недалече от офиса им, Пейтън намира на мястото късче хартия – написана набързо бележка от неизвестен пътник до детето му: думи на примирение, послание на обич и последно сбогом. Пейтън се зарича да намери получателя й и да му предаде бележката преди Коледа. В търсенето й помага Кинг Денвил, колега и приятел.

В поредица от репортажи журналистката описва срещите си с потенциалните получатели на бележката, като едновременно се опитва да бъде една крачка преди конкуренцията. Ще успеят ли да намерят адресата и дали малката бележка ще промени живота му ?

25 декември, 22:30 часа
ПРИЗРАЦИТЕ НА ДИКЕНС
Драма-фентъзи, Канада, 1998
В гл. роли : Дженифър Бертрам, Тони Кабрета, Шон Галахър, Хелън Кинг и др.
Режисьор : Брус Нойбар

19 век. Чарлз Дикенс е обещаващ млад писател, обсебен от идеята да преуспее в кариерата само заради едно – да стане богат ! Това не е случайно – много преди детският труд да бъде забранен, малкият Чарлз е бил принуден да работи в ужасни условия, за да се издържа. Страхът от бедността е дълбоко загнезден в душата му. Но в живота му се появява едно тайнствено момиченце. То повежда Дикенс на странно пътуване в бъдещето и му показва какво го очаква, ако не се промени. Един малък жест на милосърдие може да преобърне човешкото сърце. Младият Чарлз осъзнава , че неговите произведения са предназначени да помогнат на бедните и потиснатите.

Това пътуване вдъхновява Дикенс да напише най-красивото си произведение : Коледна песен.

Филмът е носител на две международни награди.

26 декември, 12 часа
ЛУДИ ПРАЗНИЦИ: КОЛЕДАТА, КОЯТО ЕДВА НЕ ПРОПАДНА
Holidaze: The Christmas that Almost Didn’t Happen
Анимационен филм, САЩ, 2006 г.

Братът на коледния елен Рудолф, еленът Ръсти, гори от желание да участва в Рождественските празници, но винаги остава в сянката на своя по-голям брат. Опитвайки се да помогне на Дядо Коледа и елфите, Ръсти успява само да създаде проблеми и да всее хаос. Чувствайки се излишен, Ръсти избягва от къщи. По пътя си той среща Великденския заек Кенди, Купидон, пуякът Албърт и други популярни анимационни герои. С тяхна помощ Ръсти намира своето истинско призвание.

27 декември, 20:30 часа
КАМУФЛАЖ
Екшън комедия, САЩ, 2001 г.
В гл. роли: Лесли Нилсен, Локлин Мънро, Ванеса Ейнджъл, Уилям Форсайт и др.
Режисьор: Джеймс Кийч

Марти Маккензи е неуспял актьор, принуден да се откаже от сценичната кариера. Той започва работа при Джек Потър – суров частен детектив. Двамата поемат случай в Бивър Ридж – малко градче, където наемен убиец планира убийството на богат собственик.

Новоизпеченият детектив Марти се сблъсква на всяка крачка с трудностите на занаята, а вмешателството на шериф Оуенс само спъва разследването, вместо да му помага.