Формула Е на живо от БНТ HD

Автомобилната надпревара на бъдещето по БНТ HD

От тази събота (2 декември) БНТ HD започва излъчването на Световни шампионат за електроболиди Формула Е. Състезанието, което специалистите наричат „автомобилната надпревара на бъдещето“, стартира своя четвърти сезон. Зрителите на обществената телевизия ще могат в продължение на 8 месеца да проследят гонките на най-добрите пистови болиди с електрически батерии. 14-те старта на първенството ще се проведат по улиците на най-големите градове на света – Ню Йорк, Париж, Берлин, Рим, Мексико, Сао Пауло и др., а феновете ще могат да се насладят на единствения автомобилен шампионат, чиято мисия е опазването на околната среда.

Едни от най-атрактивните пилоти, повечето от тях преминали през школата на Формула 1, ще се включат в предизвикателството Формула Е. Сред тях са победителите от предходните три сезона в шампионата за електроболиди – Нелсиньо Пикет (Бразилия), Себастиан Буеми (Швейцария) и защитаващият титлата си Лукас ди Граси (Бразилия). Сред известните имена, които зрителите на БНТ ще имат възможност да видят, са и призьорите във Формула 1 Ник Хайдфелд (Германия), Камуи Кобаяши (Япония) и шампионът от легендарното състезание „24-те часа на Льо Ман“ през 2016 г. Нийл Джани (Швейцария). В тазгодишното Световно първенство за електроболиди участват наследниците на двама легендарни пилоти – синовете на Нелсън Пикет – Нелсиньо и на Ален Прост – Нико. Надпреварата с електромобили е изпитание и за най-големите световни производители.

Формула Е е единственият шампионат, в който почитателите на този спорт, освен да се насладят на състезанието, могат и пряко да влияят върху неговото развитие. Във fanboost-платформата зрителите могат да гласуват за своите любимци на пистата, като тримата пилоти, които спечелят най-много гласове, получават допълнително 100 kJ (килоджаула) енергия, която могат да използват по време на надпреварата.

БНТ HD излъчва в България състезанията в тази атрактивна надпревара от самото начало на Световният шампионат през 2014 г. И през тази година спортно-развлекателният канал на БНТ ще предава на живо 14-те състезания, а в повечето от кръговете – и квалификациите за място в стартовата решетка.

Първите два старта във Формула Е са в Хонконг и БНТ HD ще покаже надпреварата пряко в събота и неделя (2 и 3 декември) от 9:00 часа. Специално за зрителите на обществената телевизия коментаторите на състезанието Иван Тенчев и Георги Иванов ще анализират детайлно и всички интересни ситуации.

Виж БНТ HD

Спорт на живо: тук, тук, тук и тук