Футбол и престъпност – новото по Viasat Explorer през юни

През юни по документален канал Viasat Explorer

Предстои световният шампионат по футбол. Viasat Explorer ще представи обратната страна на това да си прочут футболист в Града на откупа – разказ за отвличанията на роднини на световноизвестни играчи, извършвани от престъпни банди в Бразилия.

Премиера на 10 юни по Viasat Explorer
Градът на откупа
Оригинално заглавие: This World: Ransom City
Държава: Великобритания
Година: 2006

В Бразилия приблизително 24 млн. души живеят с по-малко от един щ.д. на ден. Двата изпитани начина да се измъкнеш от бедността са футболът и престъпността. Днес тези два пътя се пресичат – гангстери отвличат майките на световноизвестни футболисти за откуп. Ще присъстваме на полицейска акция, предвождана от началника на звеното за борба с отвличанията в Сао Пауло, самият той израснал в нищета и с изострено чувство за справедливост. Ще видим и интервюта с Робиньо, чиято майка е била държана в плен пет седмици, както и със съпругата и майката на Еду, подготвящи се за укриване.

Премиера на 14 юни по Viasat Explorer
Приключението с „Аточа”
Оригинално заглавие: Atocha Adventure
Държава: САЩ
Година: 2009

Корабите „Аточа” и „Санта Маргарита” потъват по време на ураган край бреговете на Кий Уест, Флорида, като отнасят на дъното исторически артефакти, злато, сребро и смарагди на стойност стотици милиони долари. Досега откритите и извадени на повърхността предмети са оценявани на близо половин милиард долара. Според манифестите на двата кораба, подробно описващи стоките, които са били на тях по времето, когато стават жертва на злочестата съдба, на борда им трябва да има още артефакти също на стойност по е половин милиарда долара. Документалният филм представя няколко екипажа от търсачи на съкровища, заели се да извадят каквото е останало от богатствата в един от най-известните в историята потънали плавателни съдове. Операцията е представена посредством кадри, заснети извън водата, както и интервюта с капитаните, членове на екипажите и други ключови участници в експедицията. Разяснени са отговорностите и опасностите, свързани с работата на голям кораб за изваждане на останки от потънали кораби, плаващ далеч от брега. С помощта на дн вни подводни кадри зрителите ще ! се з познаят с дейността на експертите, систематично претърсващи всяка зона на разкопки.

Премиера на 30 юни по Viasat Explorer
Тобин – портрет на един сериен убиец
Оригинално заглавие: Tobin – A Portrait of a Serial Killer
Държава: Великобритания
Година: 2009

Този документален филм се опитва да установи дали Питър Тобин е наистина най-страшният сериен убиец на Великобритания. Представени са интервюта с криминалисти, психолози, както и с хора, оказали се лице в лице с чудовището, в опит да се проучат другите, все още неразкрити, убийства, които Тобин може би е извършил. Престъпления, датиращи вероятно от период над 40 години. Полицията подозира, че Тобин има връзка с изчезването на 10 жени в Англия, а според някои именно той е бил и известният шотландски сериен убиец Байбъл Джон.