„Ганди – създаването на Махатма“ по Viasat History

Ново по Viasat History – януари 2014 г.

Ферма в епохата на Тюдорите
Премиера
20 януари – 24 февруари по Viasat History

Ако искате да надникнете в духовното сърце на средновековна Англия, най-доброто място за това би бил манастир. В тази поредица любимците от историческите ферми Рут Гудман и Питър Гин заедно с археолога Том Пинфолд се превъплъщават в обикновените хора, които са работели във фермите и работилниците в манастирските земи, като същевременно разглеждат основната функция на манастирите – молитвите и грижата за духовното добруване на християните, както живи, така и покойни. Рут, Питър и Том разглеждат всичко, от производство на вино и платове, до разработването на водното колело и отглеждането на овце.

Върнете времето назад до 1500 г. за четвъртия сезон на това наистина успешно фермерско начинание – опознайте целия микрокосмос на живота в ранната епоха на Тюдорите!

Историците Рут Гудман и Питър Гин отново са тук и се нагърбват с най-голямото предизвикателство до момента: да се върнат към Англия в епохата на Тюдорите, за да се сблъскат с трудната реалност на живота във ферма. И двамата могат да черпят от опита в предходните си експерименти, в които са се потапяли в миналото: във ферма по времето на кралица Виктория, крал Едуард и във военни времена, но за новака Тим Пинфолд това е потапяне в неизвестното.

Питър, Рут и Том са водени от нови изследвания и открития. Те обичат да вдъхват живот на детайлите от различни времена и го правят, като заживяват в епохата, която искат да разберат, като използват само материалите, инструментите и технологиите, които са били на разположение тогава, за да си изкарват прехраната, да честват своите празници, да се обличат и да хранят себе си и семействата си.

От отглеждане на овце и жътва до изработването на печатна преса и изграждането на часовник, следвайте н безстрашната тройка изследователи в шест епизода, докато те се справят с реалностите във времената на Тюдорите. Вижте как се учат да строят кочина, да си варят сами ейл, да създават собствени машини и да поддържат домакинството. Екипът ще следва стъпките им, за да предложи на зрителите реален поглед какъв бил животът в онези времена.

1500-ата година е голяма повратна точка в британската история. След векове на война и чума нацията се наслаждава на новооткрита стабилност и просперитет под управлението на първия си крал от династията на Тюдорите, Хенри VII. Но също годината така бележи и последните десетилетия на системата на манастирите, която в продължение на векове контролира всеки аспект на живота.

Подробно изследван, напълно автентичен и със свой съвременен глас, който говори в рамките на точно възпроизвеждане на Англия в епохата на Тюдорите, това е фантастичен поглед към историята и живота в миналото. Това ще бъде най-амбициозната историческа задача на Питър, Рут и Том до момента!

Ганди – създаването на Махатма
28 януари – 11 февруари по Viasat History

Първата поредица, посветена на живота на Ганди, която разглежда отношенията му с жена му, интересните му възгледи за расата и ролята му в постигането на независимостта на Индия. На световната сцена Мартин Лутер Кинг, Далай Лама и множество движения за мир са следвали примера на Ганди. Но макар той несъмнено да остава почитаният баща на Индия, „бащата на една нация“, той притежава и една по-малко позната страна. Поредицата разглежда първите стъпки на Ганди, навлизането му в политиката и кампанията му за независимост на Индия.

Тайните на миналото [2]
12 януари – 16 февруари по Viasat History

Историята на археологията е точно толкова драматична, колкото и историята на древните цивилизации и конфликтите, които тя помага да разкрие. Тази поредица разказва за невероятния прогрес в нашето познаване на човешката история – чрез работата на мъжете и жените, които поемат голям риск в най-трудни условия, противопоставят се на яростни врагове и жестока конкуренция, за да променят гледната ни точка за миналото, а в резултат на това, и разбирането ни за настоящето.