Гледай „ЕГИПЕТ“ по Viasat History – и тайните му вече са история!

Премиера на 4 септември – 9 октомври по Viasat History
Египет
Оригинално заглавие: Egypt
Държава: Великобритания
Година: 2005

Като насочва вниманието ни към трите най-важни открития от света на древните египтяни, документалната поредица ни връща назад във времето, за да научим за намерената от Хауард Картър гробница на Тутанкамон, изключително значимите открития на Белзони от управлението на Рамзес Втори и дешифрирането на йероглифите от Шамполион.

Ще се присъединим към тримата велики изследователи и ще видим как са преодолявали огромни трудности при разгадаването на тайните на един все още неоткрит свят. Ще научим за тайните, митовете и истината, свързани с една от най-великите цивилизации в човешката история – древен свят, почти изгубен под пясъците.

Епизод 1: Този епизод представя как британският археолог Хауард Картър открива гробницата на египетския фараон Тутанкамон.

Епизод 2: Разказ за това как търсените от Хауард Картър през целия му живот трофеи се оказва, че са много по-ценни, отколкото някой можел да си представи.

Епизод 3: Разказ за това как един необикновен човек – Джовани Белзони, италианец, приел английска националност, бивш цирков изпълнител, се озовава в Египет през 1814 г. по време, когато страната тъкмо започвала да се отваря към Европа, и става нейният най-велик изследовател.

Епизод 4: Разказ за това как Джовани Белзони прави някои от най-великите си открития, между които гробницата на Сет Първи и скрития вход към загадъчния, покрит с пясък, храм на Рамзес в Абу Симбел.

Епизод 5: Разказ за надпреварата за дешифрирането на древните египетски йероглифи.

Епизод 6: Историята за френския лингвист Жан-Франсоа Шамполион, пръв започнал да разкрива необикновения свят на древните египетски йероглифи.