„Господари на ефира“ срещу „Господарите“ – битката започна!

На 10 септември, точно в 22 часа се завърна култовото шоу „Господари на ефира“. Предаването върви в ефира на Нова ТВ, след като със скандал напусна bTV. Откакто продуцентът Халваджиян за пръв път отвори дума за цензурата в bTV, тези обвинения преследват медията и до ден днешен.

Възобновеното в ефира на Нова предаване стартира с надпис „ЦЕНЗУРА“, който бе разрязан от водещите Зуека и Рачков, за да се получи думичката УРА.

Пред Зуека и Рачков вече не стоят традиционните табели с имената им. Адреналинките не са две, а три. С тези детайли продуцентите сякаш се опитват да заобиколят оригиналния лиценз на шоуто за ТВ гафове „Стриша ла нотиция“, който остава притежание на bTV.

В пилотното издание на „Господари на ефира“ видяхме от всичко по малко – ТВ гафове, нелепи ТВ реклами, танци на адреналинките, забавни ТВ новини, блиц интервю, а от вторник започват и познатите репортажи по злободневни теми.

В_ „Господари на ефира“ бе направено и следното изявление към bTV:

„Ние от Господари на ефира вече десета година се занимаваме с всякакви злоупотреби, нередности, крадци и мошеници. Искаме най-отговорно да заявим, че жалките опити на bTV да откраднат деветгодишния ни труд ги приравнява към гореспоменатите. bTV искат да откраднат труда ни – и понеже не им стига, сега се опитват да откраднат и името ни. Много жалко. Недостойно е национална телевизия да пада толкова ниско. Толкова по темата ЗАСЕГА!“

Този отговор от „Господари на ефира“ идва след интервю на Апостол Пенчев (директор на „Телевизионни програми“ в Би Ти Ви Медиа груп), от същия ден, 10 септември, дадено пред вестник „Труд“. Там той заявява:

„Ако установим, че Нова излъчва предаване, което включва елементите на италианското шоу, ще вземем необходимите правни мерки. Нямам намерение да обръщам внимание на изявленията на продуцента, той се дискредитира напълно и вратата между телевизията и него е затворена. Добре е да уточня обаче, че докато през последните три години Би Ти Ви излъчваше шоуто за тв гафове, това излъчване се базираше изцяло на лицензионния договор със собствениците на формата „Стриша ла нотиция“ – и това обяснява защо продуцентът плащаше за използването му. Не разбирам защо, ако през годините това шоу е създавало собствен облик, както твърдят колегите от Нова, е било необходимо изобщо да се плаща на италианските собственици.

Друг важен аспект на казуса касае правата на лицензодателя.

Според практиката, която е установена в цял свят за формати като „Сървайвър“, „Мюзик айдъл“, всички модификации и нови елементи, въведени от локалния изпълнител, задължително стават собственост на лицензодателя. Такъв следва да бъде и случаят със „Стриша ла нотиция“ – правата върху промените на формата, включени в българската му версия, стават притежание на лицензодателя и се използват единствено с неговото съгласие.

Няма причина в конкретния случай да бъде нарушена утвърдената медийна практика в цял свят. В този смисъл твърденията, че предаването е придобило уникален облик, са само опит да се оправдае евентуалното нарушаване на права върху интелектуална собственост.

Колкото до нашата марка, тя отговаря на всички законови изисквания за регистрация.“

Припомняме, от bTV подготвят шоу с името „Господарите“, а в момента се търсят водещи за „новото – старо“ предаване.

Апостол Пенчев добавя пред „Труд“: „Оригиналът ще се излъчва по Би Ти Ви, с всички рубрики, с които зрителите са свикнали, а предаването по Нова трябва да бъде коренно различно, за да не наруши чужди права.“.

Цялото интервю на Апостол Пенчев, в което още става ясно, че Димитър Цонев ще води предаване по bTV, можете да прочетете тук.

Вижте видео с изявлението на Господари на ефира:

Тук можете да гледате цялото първо издание на шоуто по Нова.