Група Мастило свири за празника на район „Надежда“

Културно-образователно изложение за жителите на Район „Надежда”

Група „Мастило” свири на 27 май в Северен парк

По повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май и Празника на район „Надежда” – „Свети дух”, Столична община и Район „Надежда” организират специализирано изложение на местните културни и образователни институции „Народността не пада там, дето знаньето живей!”. То ще се проведе в Северен парк, на 27 и 28 май 2010 г., в часовете между 17.00 и 20.00 часа, а на 29 май от 11.00 до 14.00 часа.

Участие вземат читалищата “Свобода”, „Съзнание”, ”Просвета”, ”Отец Паисйи”, ”Искра” и „Стилиян Пешев”, районните училища 15 СОУ, 16 ОУ, 54 СОУ, 63 ОУ, 98 НУ, 101 СОУ, 102 ОУ, 141 ОУ и 153 ПГ, както и Столичният център за работа с деца.

Група „Мастило” откриват програмата на 27 май от 17.00 часа с концерт, на който ще изпълнят свои авторски песни и кавъри на световни хитове. На следващите дни концертната програма продължава с участието на танцови състави, рок групи и вокални групи.

В рамките на изложението всяко читалище и училище ще има свой павилион, където с рекламни материали, демонстрация на Интернет страници и използването на други атрактивни форми ще представят своята визия и дейност. На открита естрада читалищата ще демонстрират дейността си чрез изявата на  художествени колективи и музикални формации.

Директорите на училищата и учители ще установят пряк контакт с родителите и учениците, на които предстои да направят своя избор на училище. Читалищните дейци от района ще отправят своите предложения за занимания по интереси през свободното време към събралите се родители и деца.

Основната цел на тридневното събитие е съхранение на традицията за жителите на района, празникът на „Надежда” да се провежда според православния календар – всяка година в деня на “Свети Дух”. Църквата в квартал „Надежда” носи същото име и този ден се отбелязва и като нейн празник. Традицията е възстановена през 2008 г., а целта на общинската администрация е тя да бъде утвърдена във времето.

 
По темата: