Хитов балетен спектакъл „Парижката света Богородица“ в НДК

За първи път в България зрелищния  балетен спектакъл по прочутия роман на Виктор Юго – „ЕСМЕРАЛДА – ПАРИЖКАТА СВЕТА БОГОРОДИЦА“

Музикалнo-продуцентска компания „Жокер медиа“  ще зарадва почитателите на балета с представянето на софийска сцена на „ЕСМЕРАЛДА- ПАРИЖКАТА СВЕТА БОГОРОДИЦА“, прочутия роман на великия френски класик Виктор Юго,  който е ярка перла на световната литература, а сценична версия, винаги е била, и ще бъде едно от най-големите културни  събития. Датата е  30 април 2014 г в зала 1 на НДК с участието на  звездите на световноизвестният Украински национален академичен театър за опера и балет „А.Б. Соловяненко“.

Според архивите балетът е бил поставен за първи път през 1844 г, само 13 години след излизането на книгата. Автор е френският хореограф Жул Перо, създателят на „Жизел“, а музиката е дело на италианския композитор Чезаре Пуни, който в следващите години пише доста вариации на „Есмералда“.

Сляпа любов и ревност, похот и страст, предателство и преданост, към върховете на щастието и бездната на отчаянието, смелост и благородство – голямата палитра от човешки страдания и радости – изкусно преплетени в зрелищен живописен спектакъл.

В три действия и един трагичен финал  се разказва историята за това как с красотата си циганка Есмералда запленява трима мъже: гърбавият Квазимодо, архидякон от катедралата Клод Фроло и красивия капитан Феб.

Тази история е за това, което хората могат да направят в името на любовта.

„Парижката света Богородица“  е една хореографска трагедия, където Катедралата като „мълчалив свидетел“, ръководи всички човешки катастрофи.

Есмералда се влюбва в най–красивия  от тях – Фийби. Младежът не се възпротивява, въпреки факта, че си има годеница. Фроло – жертва на завист и измъчван от съмнения, той, като свещеник, няма право да обича една жена. Квазимодо се  възхищава от  младата циганка  с нейната неземна красота, която е противоположност на неговата.

Изглежда, че целият свят се върти около Есмералда.

Tрагични обстоятелства предизвикват  ревността на Фроло  и той убива Фийби. Есмералда е обвинена в убийство и тъжно очаква съдбата си. Фроло дава на момичето шанс да бъде свободена, ако това ще му даде „миг на блаженство“.

Есмералда завършва живота на бесилката. Квазимодо носи тялото й  и остава с нея … Скръбта му няма граници. Възприемането на мъртвото тяло на любимата му, Квазимодо бавно умира в безнадеждна меланхолия…

В отчаянието си той призовава всички звънци. В  тази  финална сцена звънът  прозвучава съвсем различно. Причината е 150-килограмова камбана, която става част от  камбанария на театъра, в която има още  пет камбани с тегло 10 , 20 , 40, 50 и 150 кг.

Специално за тази постановка са подготвени 160 оригинални костюма.

Балетмайстор и постановчик на спектакъла  е народната артиска на Украйна  Евгения  Хасянова.

Диригент-постановчик е Владимир Врублевски, художник по костюмите е Окасана Кубекина.

Премиерата на постановката е била преди 2г. в Украйна и до момента билетите се разпродават месеци напред.

В момента трупата е на турне с над 120 представления в Франция.

Билети за спектакъла, който ще бъде представен на 30 април в зала 1 на НДК от 19.00 часа, може да намерите в онлайн е мрежите на  Еventim.bg и касата на билетен център НДК . Цени от 30 лв. до 80лв.