Хора се превръщат във вълци и гепарди по Viasat Nature

ДИВИ ПО ДУША: Човекът гепард + Вълкът и Вълчицата

„Когато влезеш в техния свят, трябва да следваш техните правила. Това е едно от последните, малко на брой, места по света, където не хората контролират.”
Шон Елис – Човека-вълк, за живота си сред вълците.

Предстоят ни срещи с необикновени личности, посветили се на опазването на природата и дивите животни, както и с хора, самообявили се за Тарзан, заменили цивилизацията с живот в дивата пустош, пренебрегващи разумното поведение и личната безопасност и с кураж да живеят заедно със смъртоносни диви котки и кучета.

Вълкът и Вълчицата
Премиера – петък, 11 юни, и петък, 18 юни, от 20,00 ч.
Оригинално заглавие: Mr. & Mrs. Wolfman
Сезон: 1
Държава: Великобритания

Документалният филм е продължение на „Човекът вълк” и представя експерта по вълци Шон Елис, който все още провежда своя уникален експеримент. Вече повече от седем години Шон живее с глутницата си в специално оградено пространство в Девън, като изучава поведението на тези животни. Работата му навлиза в най-опасната си фаза, когато той решава да въведе приятелката си Хелън в обществото на вълците.

Шон Елис е основател и ръководител на организацията за изучаване на вълците „Уолф Пак Мениджмънт” в парка за диви животни „Комбе Мартин” в северен Девън. Целта му е да покаже пред света, че вълците не са само страховити зъби и яростна сила.

Хелън живее в малка каравана в края на парка за диви животни „Комбе Мартин”. Партньорка е на Шон от повече от три години, през които той я обучава и сега иска от нея да се присъедини като член на вълчата глутница.

Всеки от седемте вълка в глутницата има отделна роля и за да бъде приета Хелън в групата, тя трябва да убеди животните, че може да е полезна. Шансът за това се появява, когато алфа-вълчицата Шейен забременява – възниква необходимост от нова бавачка, която да се грижи за новородените вълчета. Хелън обаче разполага само с девет седмици, през които да научи най-важните неща за вълчото поведение.

Тя трябва да се обучи да общува с вълците, да ръмжи, вие и хапе като тях, както и да храни бебетата със сдъвкана преди това храна директно от устата си. За да излъчва пред вълците правилната миризма, Хелън трябва да се откаже от козметични продукти, сапун и прах за пране, както и да промени режима си на хранене – сега трябва да яде предимно висококачествено месо.

Шон е бивш морски пехотинец, добре подготвен за физическите трудности, свързани с живот като този на вълците. Непрестанно е целият в рани от вълчи ухапвания или драскотини, но вече знае, че вълчата слюнка помага много повече за зарастването на нараняванията от хирургически шев в болницата. Ако му бъде направен такъв шев, вълците неизменно го разкъсват и изчистват раната му с лизане. Хелън е наясно с рисковете, свързани с начина на живот, който е решила да приеме, но ще се справи ли една жена с всички тези предиз викателства?

Епизод 1: Заедно с Шон ще видим както се случва през първите пет седмици от обучението на Хелън, през които тя се среща за първи път с Шейен, единствената вълчица в глутницата, а след това и с тримата непокорни тийнейджъри Нануус, Натаа и Тегас. През цялото това време Хелън се опитва да докаже на всеки от тях, че е добър вълк и с умения на опитна бавачка.

Епизод 2: Хелън Джефс разполага с още само четири седмици, за да стане бавачка на глутница вълци. Необходимо е да бъде приета от всеки член от вълчата фамилия, преди да може да се присъедини към глутницата. За тази цел има първа среща с възрастен вълк – Маци. След успешното й първоначално запознаване Шон пробва игра с боричкане… и впоследствие съжалява.

Човекът гепард
Премиера – събота, 26 юни, от 17,00 ч.
Оригинално заглавие: The Cheetah Man
Държава: Великобритания

Прославил се като съвременен Тарзан, младият френски естествоизпитател Оливие Хуале вече четири години е сурогатна майка на пет малки гепардчета и подготвя пускането им на свобода в дивата природа.

28-годишният учен е усвоил до съвършенство езика на тялото на гепардите и начините, по които гледат, за да спечели тяхното доверие и да им помогне да установят близост помежду си. „Осъзнах, че е нужно да мисля като тези гепарди”, казва Оливие. „Трябваше да се превърна в един от тях, за да бъда приет в света им.”

Преди десет години Оливие напуска Париж и заминава да живее с баща си в Намибия. Работят за Фондацията за опазване на гепардите – изграждат център за подслоняване и рехабилитация на големи котки в своето имение „Амани Лодж”. Центърът подслонява пет мъжки гепардчета, спасени в дивата пустош, след като всяко от тях е изгубило майка си.

В продължение на поне две години гепардите усвояват от майките си основни умения за ловуване и оцеляване, в противен случай съществува риск да загинат от глад или да станат жертва на хищници или ловци. Единствената възможност за малките гепардчета е да прекарат живота си в пленничество, затова Оливие решава да изпробва непровеждан досега експеримент с цел един ден да върне гепардите в дивата природа.

Започва да ги обучава да бъдат самостоятелни, което се оказва съвсем не лесна задача. Оливие признава за опасностите, свързани с работата с дивите му ученици. Казва, че единственият начин да се сприятелиш с най-бързият бозайник на Земята и да го накараш да те приеме, е да успееш да контролираш страха си, да удържаш позициите си и винаги да поддържаш визуален контакт. Бил е нападан от своите довереници, но настоява, че „това е незначителна цена за успешното връщане на тези животни там, където принадлежат.”