Хора загиват, докато се снима „Рос Кемп за бандитите 4“

Рос Кемп за бандитите 4 – гледай по Discovery Channel

По Discovery Channel на 21 ануари 2010 г. от 22:00 ч. стартират епизодите на „РОС КЕМП ЗА БАНДИТЕ 4”, в които британският актьор пътува по света, за да получи безпрецедентен достъп до най-опасните банди, които вилнеят в различните общества. Резултатът е – вълнуващи епизоди за най-страшните банди в света и за хората, които ги контролират.

В епизодите Рос посещава Белиз, Лос Анджелис и Кения, за да се запознае с лидерите и членовете на тези известни банди, придаващи различен привкус на обществото и за да ракрие повече за техните опасни дейности.

В 90-минутния специален епизод, посветен на Кения, Рос посещава Кения, за да разследва бандата Мунгики, известна като най-опасната в Африка. Рос печели доверието на членовете на групата и посещава различни точки на Кения, където се среща с местни жители. В ексклузивно интервю, лидерът на Мунгики говори с Рос много откровено за суровите престъпления на бандата.

Рос Кемп коментира: „Имах голям късмет да успея да заснема много интересни кадри в различните страни, екипът ми работи фантастично и всички епизоди са много различни. Много се гордея със специалния епизод, посветен на Кения. За мен това е невероятна история и придава на бандите повече политически отенък. Получихме нечуван до сега достъп до много стриктно охранявани локации. Въобще не вярвахме, че бандата Мунгики ще говори с нас, но ние успяхме да се срещнем с топ лидерите й. Много се гордея с тези серии, но и искрено съжалявам за всички, които загинаха, докато ние снимахме”.

Виж видео от поредицата:

Епизод 1 Лос Анджелис (Калифорния, САЩ) ще се излъчи на 21 януари 2010 г. от 22:00 ч.

Антонио Вилярайгоса, кметът на Лос Анджелис, описва своя град като „столицата на световните банди”. Рос пътува до Ел Ей, дом на над 1000 банди и 100 000 членове на банди, да разследва защо градът е ключов фактор за престъпността на бандите.

След като пристига в Ел Ей, Рос открива себе си в средата на военна територия, като вижда бандите „Блъдс” и „Крипс” да водят битки с латино бандите за контрола на улиците. Ставайки свидетел на хаоса, причинен от съществуващата престъпност, Рос се среща с членове на банди и с жертвите на не бляскавия и плашещ Ел Ей.

Рос открива расизъм между латино и черните банди. Латино бандите открито изразяват омразата си към черните. Неговото пътуване го отвежда при Джокър – водещ член на латино бандата „Сурено” (или южната страна), който контролира областта, наречена Ривърсайд. Рос открива, че латино бандите се контролират от „Ла Еме”, т.е. мексиканската мафия. Той се среща с бивш представител на „Ла Еме”, който му обяснява, че те работят по военен модел с йерархичен контрол.

След това Рос пътува до щатския затвор Керн Валей, където става свидетел на ужасяващото и кърваво насилие, на което са подложени тези членове, които отказват да изпълняват заповеди. Рос разбира и как тези, които управляват „Ла Еме” дават нареждания на уличните банди. Използвайки практикуваната форма с малко писане, кратки съобщения са написани на малки листчета, които се изнасят извън затвора в кухината на ануса.

Най-накрая Рос е поканен обратно в Ривърсайд от Джокър. Тук той става свидетел на традицията на латино бандите – „скачането” – церемония, в която най-младите в бандата се присъединяват, някои само на по 12 и 13 години официално стават част от бандата.
Епизод 2 БЕЛИЗ, ще се излъчи на 7 февруари 2010 г. от 22:00 ч.

В Белиз Рос открива как тази, едно време заспала част на Британската империя, се е превърнала в жизнено важен нарко-щат. Въпреки миниатюрните си размери, Белиз е шестото най-вероятно място на света, където човек може да загине от огнестрелен изстрел. На фона на безработицата и необузданата търговия на дрога, бандите се борят в ожесточена битка в бедните квартали на Белиз Сити.

Рос казва: „Белиз е първото място, където получих ръчна граната от член на банда”. Сега Рос се среща с членовете на бандите, които контролират улиците и вижда част от оръжията, които правят този град толкова враждебен.

Белиз е най-малката страна в Америка с население само от над 300 000 души, но след като става основна транзитна точка на кокаин, идващ от Колумбия в САЩ през 1980 г., в страната се развират сериозни проблеми с бандите и тя става едно от най-опасните места на планетата.

До скоро „оръжия” и „кокаин” са нечувани понятия в Белиз. Днес страната се изправя пред масивен проблем с кокаина, има стотици полуавтоматични оръжия в ръцете на бандите и смъртността е над 5 пъти по висока от тази в САЩ, около 98% се дължи на бандите.

Рос се среща с гангстери, които го въвеждат в опасните улици на Белиз Сити и бандите, които ги контролират. Рос вижда част от оръжията, които правят града толкова опасен като гранати, експлозиви, нови оръжия.

Рос помага на полицията, която се опитва да реши проблема с епицентър само на няколко мили разстояние от известния Саутсайд в сърцето на Белиз Сити. Той участва в сутрешно нападение, но в крайна сметка става свидетел на друга трагична страна от историята на бандите в Белиз – среща се с членове на банди, осакатени за цял живот, въпреки че са на възраст между 13 г. и 19 г.

Бреговата охрана на Белиз се състои предимно от заловени колумбийски контрабандистки лодки, които са възстановени и след това се използват, за да защитават брега. Рос се присъединява към въоръжените пазачи, които търсят заподозрени лодки и вижда заловени самолети, използвани от картела за превозване на дрога през Белиз.

В крайна сметка неговото пътуване го отвежда до членовете на Джордж Стрийт – най-опасната банда в града и местните нарко-дилъри. През 2004 г. лидера на бандата е осъден на 33 години затвора в Маями за контрабанда на повече от 10 тона кокаин в САЩ. Рос се среща с Джейсън Браун, сегашния лидер на Джордж Стрийт, както и с някои от лейтенантите му. Лидера на бандата предупреждава Рос, че всеки от хората, с които той трябва да се срещне е извършил поне едно убийство. Но след като Рос печели доверието на тартора на бандата – той вече има поглед върху реалността за живота на бандите с толкова много въпроси, колкото са и отговорите.
Епизод 3 Кения, ще се излъчи на 21 февруари 2010 г. от 22:00 ч.

Рос Кемп и неговият екип отпътуват за Кения, за да изследват Мунгики, организирана група, известна като най-опасната банда в Африка. Насилието след изборите оставя стотици мъртви и над 250 000 бездомни, а Кения, която в миналото е наричана „бижуто” на Африка, е оставена на ръба на гражданската война. Смята се, че Мунгики са отговорни за господстващия над страната терор.

След като печели доверието на Мунгики, Рос посещава различни места в Кения и се запознава с местни жители. По време на срещите му с бандата, правителството на Кения преживява кървав срив. Рос открива, че Кения е далеч от мира, когато се озовава сред размирици, докато полицията се опитва да залови членовете на Мунгики; „Документалните серии съдържат както страх, така и трепет за мен, много насилие и много изстрели, а полицията ме изпраща обратно вкъщи”, коментира Рос.

Рос успява да се срещне с топ лидерите на Мунгики, които отказват да дават интервюта. Той ги разпитва за страшната им репутация, която включва обезглавяване и измъчвания, но Мунгики настояват, че правителството е истинският виновник за случващото се в страната. Рос провежда по-задълбочено изследване и бързо установява, че ситуацията не е никак ясна. Въпреки всичко, Мунгики произлизат от спиритуализма, отричат алкохола и дрогата и освен това бедното население на Кения е в добри отношения с тях.

Рос Кемп е един от най-известните британски актьори със забележителна кариера в областта на театъра, телевизията и филмовата индустрия. Най-добре познат е от ролята си на суровия Грант Митчел от сериала на BBC „Жителите на Ийст Енд“, както и от ролите си в предавания на ITV и участието му в сериала „Максимална сила”, където ръковoди сценичен екип с участието на сержант Хено Гарви – упорит, но справедлив лидер на Червените сили.

Наскоро Рос получава международно отличие в областта на разследващата журналистика за документалните епизоди на предаването „Рос Кемп за бандите”, което спечели награда BAFTA за най-добра документална поредица за 2007 г.

Отново през 2007 г. поредицата „С Рос Кемп в Афганистан” отвежда Рос на фронтовата линия в Афганистан, за да разкаже своята лична история за британските воиници на война, проследявайки Британската армия, която се бори за мир в една от най-опасните военни зони в света.

Бъдещите постижения на Discovery с Рос Кемп в главната роля са „Рос Кемп за бандите 4”, „С Рос Кемп отново в Афганистан” и „Рос Кемп: В търсене на пиратите”.