Хороводци, хоротропци и вкусни гозби забавляват парка!


Хороводци и Хоротропци на гости на Пъстра Трапеза

Танцова формация „Български огън” и национален кулинарен фестивал „Пъстра Трапеза” представят уникална концепция. В центъра на София отново се срещат фолклорът и кулинарията.

Водени от любовта  към Българските фолклорни традиции и тяхното запазване и популяризиране, Танцова формация „Български огън”, „Пъстра трапеза” и АРИЗ 7  организират танцово-кулинарен фестивал – „Хороводци и Хоротропци на гости на „Пъстра трапеза”.

Този фестивал е различен от всичко, което днес се предлага на клубовете за изучаване на фолклорни хора и танци и няма за цел да обяви победител и да раздава награди.

Празникът няма състезателен характер. На фестивала ще се съберат хора от клубовете по народни танци с отношение към фолклорното ни наследство. Тук ще направим празник на бабините гозби, дядовите питиета, ще пресъздадем обреди свързани с тях, ще се хванем на едно кръшно българско хоро и ще го навием на няколко ката като бабината баница.

Право на участие имат всяка група, клуб, ансамбъл, формация занимаваща се с Български фолклорни танци. Броят и възрастта на участниците е без ограничение. Участниците представят Български фолклорен обичай свързан с храната. Участниците представят фолклорни хора по избор.

Всяка група поднася 5-7 бр.  приготвени  характерни български непопулярни ястия, които ще бъдат оценявани от вещото компетентно кулинарно жури. Всяка група излъчва представители, които ще участват в кулинарните и танцови игри.

В последните няколко години интересът на обществото към Традиционен български фолклор е осезаемо. Това най-вече се вижда в създаването и съществуването на клубове за Български фолклорни хора и танци.

Днешният българин започна да преоткрива традициите на прадедите си и заедно с това да се грижи и за физическото си и душевно здраве. Организират се множество фестивали, надигравания, надпявания. Целта на фестивала е да извади и покаже позабравената връзка на днешния забързан българин с неговите корени, чрез изкуството да пееш, танцуваш и да приготвяш ястия по бабини рецепти.

На този фестивал участниците ще се пренесат във времето, когато животът на хората се е въртял около традицията, обичая, обреда, веселбата, трапезата и всичко това в 21 век в Борисова Градина на Лятната сцена в центъра на нашата столицата.

Организаторите канят всички на 25 юни 2011 година от 10.00ч да се присъединят към веселбата. Елате там, където е традицията.

 
По темата: