Имотни измами в Бистрица и Панчарево – разследване на bTV

След разследване на bTV: Имотни измами за милиони в „Бистрица” и „Панчарево”

Какъв е мащабът на скандалната схема и докъде стигат действията на участниците в нея ще покаже развръзката от разследването на Стоян Георгиев в „Тази сутрин” на 13 октомври

Ексклузивно разследване на журналиста от bTV – Стоян Георгиев, разкри скандална схема за имотни измами за милиони левове, която действа на територията на столичния район „Панчарево” – в апетитните квартали „Бистрица”, „Лозен”, „Панчарево”. Как поземлена комисия раздава земи на база копия на фалшиви документи и участват ли държавни и общински служители в заграбването на публични и частни терени – отговорите дава първата част от разследването, което Стоян Георгиев показа днес в сутрешния блок на bTV.

Репортерът на „Тази сутрин” тръгва по следите на шокиращите имотни сделки, след като служители на кметството в квартал „Бистрица” алармират за поне 120 декара „изчезнала” общинска земя. Има засегнати и частни собственици. Един от тях – Рангел Танев, разбира от bTV, че е загубил земята си в Бистрица чрез пълномощно, което твърди, че не е подписвал. Потърпевшият Любомир Георгиев пък разказва, че чрез схема, отново преминала през поземлена комисия в Панчарево му е отнет и препродаден наследствен имот за 50 хил. евро в Бистрица. Пълномощник при всички изброени сделки е едно и също лице – Славин Апостолов. Известен в район Панчарево като един от хората, за когото вратите на държавните и общински институции, са винаги отворени.

Пред репортера на bTV шефът на поземлената комисия инж. Огнян Христов обяснява, че хората, взели апетитните земи, са обявили единствено с нотариално заверена декларация, че имотът е техен. В друг случай „доказателство” е копие от хвърчащ лист, претендиращ да е договор за доброволна делба. Разследването на bTV обаче разкрива, че документите, с които апетитни терени се предоставят на частни лица, са фалшиви. А хора със законни нотариални актове, стриктни данъкоплатци, губят земите си за сметка на групата, известна в Бистрица като „Генералската мафия”.

Какъв е реалният мащаб на скандалната схема, защо дори дворът на детска градина в Бистрица вече е „реституиран”, каква е причината официалните жалби на потърпевши да остават без отговор и докъде се простират действията и заплахите от страна на участниците в имотните сделки – силата да бъдат информирани зрителите на bTV ще получат в „Тази сутрин” на 13 октомври с разследването на Стоян Георгиев.