„Империята – владетел на океаните“ – гледай по Viasat History

Империята – владетел на океаните
Оригинално заглавие: Empire of the Seas
Държава: Великобритания
Година: 2009
Жанр: документален филм

ЕКСКЛУЗИВНА ЕВРОПЕЙСКА ПРЕМИЕРА: от 22 февруари до 15 март по Viasat History

В продължение на четири века военноморският флот е бил причината Британската империя да е най-могъщата нация в света. Значението на флота обаче не се ограничава само с победните морски битки. Документалният филм е за това как Кралският ВМФ е определял британската политика, култура и икономика, оставяйки отпечатък върху всичко – заобикалящата среда, демокрацията и дори идентичността на страната. В най-славния си период флотът е движещата сила, способствала за разпространението на система за търговия и ценности, които променят света завинаги. Малко по-късно всичко е загубено…

Запаленият историк и моряк Дан Сноу разказва епичната история на Британската империя през призмата на най-великата й институция и с помощта на предоставения му уникален достъп до съвременния й флот. Пътувайки през океани и около планетата, той възражда романтиката, свързана с морското минало на Великобритания, разкривайки изумителни подробности за смелост и незнайни човешки истории, преплетени с познатите истории за морски битки.

Епизод 1:
ози епизод очертава предопределящата роля на ВМФ за създаването и опазването на свободите, свързани с отскоро зародилата се демокрация в Англия.

Епизод 2:
Този епизод представя по какъв начин новосъздадената британска държава се появява с гръм и трясък на световната сцена с помощта на все по-разширяващото се партньорство между ВМФ и търговската класа. Тази връзка генерира огромни национални богатства и дава на британците първата възможност да вкусят от сладостта на това да превъзхождат всички други нации по море.

Епизод 3:
Този епизод използва историята на Хорейшо Нелсън и неговата разнообразна кариера, за да проследи как ВМФ спомага за изграждането на отвъдморските британски владения и се превръща в основен инструмент за налагане на световна мощ в епохата на откритията и революциите.

Епизод 4:
Този епизод показва ВМФ във времето на най-големия му възход след великите подвизи на Хорейшо Нелсън, след което очертава постепенното, като на слепец, рухване на флота – до унизителното поражение при Джутланд през 1916 г.