„Империята – владетел на океаните“ започва по Viasat History

Ексклузивна европейска премиера! От 22 февруари до 15 март по Viasat History

Империята – владетел на океаните

Забележителни истории за морски приключения, политическо надмощие, жестоки пирати и легендарни личности като Франсис Дрейк, адмирал Нелсън и Самюел Пепис, който, освен че се обезсмъртява чрез своя прословут дневник, е бил и забележителен военноморски администратор.

В тази динамична и вълнуваща поредица историкът Дан Сноу описва как военноморският флот спомага за това една обедняла треторазрядна държава да се превърне в глобална суперсила.

Сноу пътува през Великобритания, Ямайка, Индия, Канада, Китай, Малта и САЩ и от мостика на модерен линеен кораб, плоскодънна лодка на река Кам, наблюдателната вишка на копие на кораб от епохата на Тюдорите и палубата на малка яхта ни пред тавя по изключително въздействащ начин 400-те години британска история, демонстрирайки как военноморският флот се е разраснал от малка сила в невероятно сложно индустриално предприятие, а също и как необходимостта той да бъде ефективно организиран поставя началото на гражданската служба и икономика на страната и как флотът трансформира националната култура, демокрация и възприятие за идентичност.

Това необикновено приключение започва с британската победа над испанската армада през 1588 г., повратна точка в историята, създала мита за непобедимостта по море на една малка и незабележима нация и захранила на по-късен етап нейните откривателски и колониални амбиции.

От царуването на Елизабет Първа до Гражданската война и обезглавяването на Чарлс Първи, безкрайните дразги с Испания, холандското нашествие през 1688 г. и войната с могъщата Франция, и после – издигането на Великобритания като глобална суперсила благодарение на разпростиращите й се зони на влияние и господство от другата страна на океана през епохата на откритията и революциите, до заника на Британската империя през ХХ век – това е история за героизъм и нововъведения, но и за бедствия и мрачни моменти от британск та история.

За тази поредица са извършени изключително внимателни проучвания. Епизодите представят безкраен поток от твърдо установени факти и подробности. Например: през ХVII век Англия изразходва 25% от националния си бюджет за военноморския си флот; героичният Франсис Дрейк отначало е бил търговец на роби; също интересно, макар и не от основно значение за изучаването на военноморската история – Самюел Пепис е бил непоправим женкар.

Империята – владетел на океаните: 22 февруари – 15 март по Viasat History

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ:

Националната банка на Англия е създадена през 1694 г. с цел генериране на средства за поддържането на ВМФ. Банката предлагала на притежателите на спестовни сметки в нея гарантиран лихвен процент върху депозитите. Повече от половината от първия банков заем от съхраняваните в банката финанси бил предоставен на военноморския флот, като правителството го изплатило посредством данъците, с които била облагана морската търговия.

Първата консервена фабрика във Великобритания отворила врати в Лондон през 1812 г. с цел доставки на консервирано месо и супа за ВМФ.