Инфо и видео: избрани филмови акценти от програмата па bTV

Aнотации към програмата на bTV за периода 1 – 7 март 2010 г.

СРЯДА, 3 март
06:00 ЧАСА
Слон балон
(Pooh’s Heffalump филм)
Анимация, САЩ, 2005
Режисьор: Франк Нисен

Събудени от тътен, който би могъл да бъде направен само от страховито чудовище, обитателите на Сто-акровата гора решават да намерят ужасяващото създание. Пренебрегнат, защото е прекалено млад, за да участва в такова опасна експедиция, кенгуруто Ру решава да предприеме свое разследване, което се оказва много по-успешно от това на приятелите му. Докато търси, той среща игривия Лъмпи. Ру бързо открива, че слоновете не са нищо страшно, и че те също толкова се страхуват от глупавите приятели на Ру. Ру и Лъмпи стават приятели и решават заедно да разсеят неоснователните страхове на техните семейства и приятели.

04:00 ЧАСА
Златното куче
(Golden Dog)

Джок, Арчи и вярното им куче Самсън водят безгрижен живот в изоставеното градче Последна надежда и се препитават от старата си златна мина, когато един ден странно откритие ще промени целия им живот и ще постави на изпитание приятелството им. По козината на Самсън е полепнал златен прах – сигурен знак, че легендата за съкровището на Последна надежда е вярна. Но дали двамата приятели ще открият несметното богатство, или ги чака друго, по-важно откритие?

СЪБОТА, 6 март
00:30 ЧАСА
Остани
(Stay)
Драма, Трилър, САЩ, 2005
Режисьор: Марк Форстър
В ролите: Юън Макгрегър, Наоми Уотс, Раян Гослинг, Боб Хоскинс, Жанин Гарофало и други

Филмът разказва за опитите на един психолог да предотврати планираното самоубийство на един от своите пациенти, като междувременно се опитва да поддържа връзката си с реалността.

Психиатърът Сам Фостър (Юън Макгрегър) се опитва да спаси пациента си Хенри – студент и амбициозен художник, който страда от депресия и параноя. Понякога Хенри чува гласове, и сякаш може да предвижда бъдещи събития. Хенри споделя на Сам, че смята да се самоубие в навечерието на своя 21-ви рожден ден, точно в полунощ.

Лила, учителка по рисуване, която е преживяла опит за самоубийство, предлага на Сам помощ в убеждаването на Хенри да не се самоубива. Но преди това трябва да го открият… Проблемът е, че колкото повече Сам се лута из събитията от живота на Хенри, толкова повече реалността на Сам се променя и той е все по-объркан. Той трудно успява да разбере кое е действително и кое се случва само в неговата глава. Кой е Хенри и защо се набърква в живота на Сам по този начин?

НЕДЕЛЯ, 7 март
12:00 ЧАСА
Часът на National Geographic: Плащеницата от Торино
(The Shroud of Turin)
Научнопопулярен филм, САЩ, 2007
Автор и водещ: Вики Матюс

Много хора вярват, че бял плащ с кървави отпечатъци е плащеницата, с която е бил погребан Христос преди близо 2000 години. Привържениците на тази теория посочват като доказателство ликът на Спасителя, отбелязан с кръв върху платното. Други смятат, че е фалшификат. Съвременната наука все още не е в състояние да даде конкретен отговор.

20:00 ЧАСА
Проблясък
(Shining Through)
Романтична драма, трилър, САЩ, 1992
Режисьор: Дейвид Зелцер
В ролите: Майкъл Дъглас, Мелани Грифит, Лиам Нийсън, Джоли Ричардсън, Джон Гилгуд

През 1940, преди САЩ да е влязъл във войната, Линда Вос (Мелани Грифит), млада жена с ирландско-немски произход, живее в Куинс, Ню Йорк. Тя започва нова работа като секретарка в адвокатска кантора. Заради немските й езикови умения, се превръща в преводач-асистент на Лиланд Ед (Майкъл Дъглас) – лишен от чувство за хумор адвокат. Линда подозира, че дейността на Ед надхвърля легалната юридическа работа. Тя се оказва права, когато след като САЩ официално се присъединява към съюзниците, той е издигнат до полковник. Тя го придружава до поверителни срещи в Ню Йорк и Вашингтон, и не след дълго те стават любовници. Но когато той изведнъж е изпратен далеч – вероятно на мисия в окупирана Европа, тя е оставена сама и с разбито сърце.

Един ден Ед се появява отново внезапно. Той иска да възобнови любовната си афера с Линда. Ед и колегите му бързо трябва да заменят убит агент в Берлин в много кратък срок. Въпреки че знае малко за разузнаването – само това, което е виждала на киноекрана, Линда иска да придружи Ед като доброволка, а той лесно се оставя да го убеди…

23:30 ЧАСА
Джеймс Бонд: Човек живее само два пъти
(You Only Live Twice)
Екшън, Великобритания, 1967
Режисьор: Люис Гилбърт
В ролите: Шон Конъри, Акико Вакабаяши, Мие Хама, Тецуро Танба, Теру Шимада, Карин Дор, Доналд Плезънс и други.

През 1967 г. отношенията между САЩ и Съветска Русия отново са в криза, когато Юпитер 16, американска космическа капсула, е заловена в околоземната орбита от странен кораб. САЩ обвинява руснаците за пространственото отвличане, въпреки че Великобритания смята, че чуждият кораб се е приземил в Японско море.

Тайните служби предприемат нова мисия: решават да „убият“ Джеймс Бонд в Хонг Конг – една хитрост, за да може Бонд да се движи в Япония, необезпокояван от враговете си. Докато работи и се наслаждава на екзотичното гостоприемството на Япония и Танака, Джеймс Бонд разкрива доказателства, че голяма химическа компания произвежда контрабандно течен кислород за ракетно гориво. Разследването на Бонд и Танака ги отвежда до изгаснал вулкан. Двамата агенти са принудени да се изправят срещу истинския причинител на пространствените отвличания – безмилостният лидер Ернст Ставро Блофелд.