Интересен февруари по Viasat Exploer: какво да очакваме?

В името на мира
Оригинално заглавие: Tackling Peace
Държава: Австралия
Година: 2009
Жанр: документален филм

Премиера на 4 февруари по Viasat Explorer

Започва като налудничава мечта, но се превръща в мисия, поета от Таня Озиел – австралийска домакиня, запалена по футбола и силно желаеща в Близкия изток да се възцари мир. Но насред непрестанните въоръжени сблъсъци ще успеят ли тези вековни врагове да сложат настрана десетилетията на конфликти и да се обединят в един общ Отбор на мира?

В документалния филм „В името на мира“ ще видим отблизо как млади хора от различните страни на кървавата политическа война се опитват да преодолеят годините на предразсъдъци и враждебност и да се състезават заедно в общ отбор за международната купа на Австралийската футболна лига. Малцина от тях са чували за тази игра и никой не си е и представял, че някога ще се сприятели със съотборници от противниковия политически лагер.

Коментаторът зад кадър е австралийският актьор Хюго Уийвинг. Филмът включва кадри с легендарните футболисти Кевин Шийнан, Рон Бараси и Робърт Дипиердоменико и разказва за невероятното пътуване на израелски и палестински спортисти, както и за невероятната жена, успяла да ги обедини в забележителното им начинание да представят на света една по-различна картина от кървавите образи, излъчвани по вечерните новини – за това как си сътрудничат в борбата да стигнат до финалите в Австралия и да играят заедно срещу отборите от другите държави.

Най-страшната гимназия в Америка
Оригинално заглавие: Inside: America’s Toughest High School
Държава: САЩ
Година: 2008
Жанр: документален филм

Премиера на 10 февруари по Viasat Explorer

В покрайнините на района „Сентръл сити“ в Ню Орлиънс, само на няколко преки от величествено, широко и с редици дървета от двете му страни авеню, се намира гимназията „Уолтър Л. Коен“. Понастоящем в „Сентръл сити“ е регистриран най-високият процент убийства от извършваните в отделните райони на Ню Орлиънс, като самият град бе доскоро кандидат за първенец в списъка за 2007 г. с градовете с най-много убийства на глава от населението. На 9 януари 2008 г., малко преди края на второто четиримесечие и предстоящите финални изпити, 16-годишният Жерве Никълас – Джии, е застрелян от друг ученик от гимназията „Коен”, 17-годишния Джо Морган. Това е едно от общо седемте убийства през онази нощ, които са отразени едва с два реда във вестника „Таймс-Пикаюн“. Събитието обаче не остава незабелязано в гимназията през следващата седмица. Близо половината ученици не идват на училище, защото се страхуват от отмъщение. Филмът представя ужасяващата история за девет деца, чието ежедневие е изпълнено със страх от смъртта, дори и само докато отиват на училище. Техните истории са представени чрез бременни приятелки и абитуриентски балове, но и извадени ножове и насочени пистолети – реалността в най-страшната гимназия в Америка.

Науката за бронираните коли
Оригинално заглавие: Bulletproof: The Science of Armoured Cars
Държава: САЩ
Година: 2008
Жанр: документален филм

ЕКСКЛУЗИВНО: Премиера на 21 февруари по Viasat Explorer

Този документален филм запознава зрителите с „Олпайн Армъринг” – фабрика, където автомобили и пикапи с тънки метални структури са превръщани в бронирани превозни средства за ВИП личности, политици, знаменитости и дипломати. За успешно брониране на автомобил е нужно нещо повече от стомана и сила. Правилното обучение увеличава безопасността на пътниците и не само може да спаси живот при най-различни опасни ситуации, но и, в някои случаи, дава възможност за използването на отбранителни технологии за брониране срещу евентуални нападатели. Някои от най-ефикасните бронирани коли се сливат със заобикалящата ги среда и дават възможност на пътуващите с тях ВИП личности да изглеждат като обикновени граждани.