Интернет гласуване: „Мъж на годината“ на Дарик радио

Номинациите се определят по нови правила, но последната дума имат интернет потребителите

В навечерието на своя 19-и рожден ден Дарик променя правилата на конкурса Мъж на годината, който организира, и създава 19 -членна академия, която да определи номинираните за отличието. В нея са включени само журналисти от медията, а изпълнителният й директор Радосвет Радев я председателства. Всеки един от членовете на академията трябва да състави своя лична класация от петима мъже, като подреждането им от първо до пето място им носи определен брой точки. Тримата с най-висок резултат ще са номинираните за Мъж на годината. За тях ще се гласува в официалния сайт на конкурса. Той вече е с 21-годишна история, а Дарик е в основата му за четвърти пореден път.

Номинираните за Мъж на годината досега се определяха от журналисти от национални и регионални медии. Чрез създаването на академия, Дарик се връща към първите години на конкурса, когато имената на борещите се за отличието са посочвали членуващите в специално сформиран клуб. В този на Дарик са програмният му директор Константин Вълков, програмният координатор Маринела Величкова, отговорният редактор „Информация” Ангел Иванов, управителят на DarikWeb Людмил Кърджилов, главните редактори на регионалните станции в Пловдив, Варна и Бургас (Лалка Златанова, Наталия Господинова, Красимир Калудов). И още – водещите Венци Димов, Диана Найденова, Драгомир Симеонов, Йовка Йовчева, Кирил Вълчев, Михаил Дюзев, Ники Кънчев, Николай Александров, Нина Александрова, Райна Йотова, Томислав Русев.

Личните им класации на мъжете, наложили се с яркото си присъствие през 2011-та, ще бъдат публикувани на 9 декември (петък), когато ще бъдат обявени и имената на номинираните трима за Мъж на годината. Веднага след това започва гласуването за тях на сайта manoftheyear.bg, в което може да се включи всеки. То ще продължи 21 дни или до 29 декември (включително).

Победителят ще бъде обявен на церемония на 5 януари 2012 година. Събитието ще е в Младежки театър „Николай Бинев” и ще бъде излъчвано по БНТ1. По време на него Дарик ще връчи и няколко допълнителни награди.

Волейболистът Матей Казийски е последният носител на титлата Мъж на годината. През 2010-та повече от 10 000 българи гласуваха за него. Казийски се състезаваше за отличието с вицепремиера Цветан Цветанов и новоизбрания президент Росен Плевнелиев, който тогава беше министър на регионалното развитие и благоустройството.

Класацията, която е с 21-годишна история, досега е оглавявана предимно от политици и спортисти. Желю Желев, Петър Стоянов и Бойко Борисов са печелили конкурса по два пъти, затова и според регламента му, те повече не могат да бъдат номинирани за отличието.