Интервю с Максим Заяков – сателит BulgariaSat-1 е факт

Първият в историята на България комуникационен геостационарен сателит BulgariaSat-1 бе изстрелян успешно

Първият български комуникационен геостационарен сателит BulgariaSat-1 бе успешно изстрелян от SpaceX на 23 юни в 22.10 ч. българско време от ракетната площадка 39A (LC-39A) в Космическия център Кенеди на НАСА във Флорида.

Сателитът успешно изпълнява планираните маневри и разгърна соларните си панели по график. На 25 юни BulgariaSat-1 пое към финалната си позиция в геостационарната орбита. Той ще бъде разположен на българската орбитална позиция 1.9E.

„Когато започнахме този космически проект преди повече от 10 години, имахме ясната представа, че ще са ни необходими много търпение, посветеност и силен екип. Днес успяхме да изведем сателита в геостационарна орбита и вървим по пътя на позиционирането на страната ни сред водещите космически нации в Европа, давайки път на развитието на свързаните високотехнологични индустрии и специалисти. Когато успява една българска компания, успява българският бизнес и българската нация.“, каза Максим Заяков, изпълнителен директор на България Сат и Булсатком.

„БългарияСат-1 е първата по рода си инвестиция от подобен финансов и стратегически мащаб на българска компания и е заявка за потенциала на българския вискотехнологичен бизнес. Нека докажем пред света, че имаме реален шанс като държава да се фокусираме и позиционираме в нови за нас аспекти на космическата индустрия. Искам специално да поздравя целия български екип от инженери, които работиха усърдно по всички етапи от реализацията на този проект. На добър час!“, се казва в поздравителен адрес от Президента на Република България Румен Радев.

„Една държава е развита, когато нейната икономика е базирана на знанието, и когато все повече нейни компании разработват високотехнологични продукти и предоставят иновативни широко достъпни услуги. Днес ставаме свидетели как благодарение на усилията на една българска компания – „Булсатком“, страната ни поема по пътя на високотехнологичните държави и новите телекомуникационни възможности“, се казва в поздравителния адрес на министър-председателя на България Бойко Борисов.

„SpaceX се гордее да си партнира с Булсатком за историческото изстрелване на BulgariaSat-1 днес“, каза Гуин Шотуел, президент и оперативен директор на SpaceX. „От името на всички служители на SpaceX, искам да поздравя целия екип на Булсатком за успешната мисия“.

Ексклузивно интервю с изп. директор на „България Сат“ и „Булсатком“ дадено за TV+

Ексклузивно интервю за TV+ даде Максим Заяков – изпълнителен директор на компаниите „България Сат“ и „Булсатком“, които стоят зад този проект. Той сподели подробности за това историческо за страната ни събитие. Гледайте тук.