Интервю със Сашо Диков за Нова ТВ, Дидие Щосел и телевизия BiT

В обширно интервю за вестник „168 часа“ Сашо Диков се връща в периода, когато работеше за Нова телевизия –

През лятото на 2015 г. по абсолютно касапски начин Дидие Щосел прекрати договора за „Дикoff“ въпреки високия рейтинг на предаването и всички други напълно изпълнени от нас условия по договора ни. В същото време предишното лято от Би Ти Ви ми бяха предложени убийствени условия да работя за тях, но аз отказах.

Когато ми се обадиха от “Нова”, че свалят предаването от ефир, имах среща с Щосел, който ми каза, че тъй като било външна продукция, не му е финансово изгодно. Отвърнах му, че тогава ставаме вътрешна продукция. Не можело да стане и така, нямал работа за мен. След като новината се разчу, няколко дни по-късно ме поканиха да участвам в „Шоуто на Слави“ и се съгласих. В края на работния ден обаче едно момче от екипа му се обади, за да ми съобщи, че се събрали твърде много гости и се налага да отпадна.

„Не ми говори глупости“, му казах и се обадих на Слави. Той ми обясни, че има в договора си клауза, според която ръководството на Би Ти Ви има право на вето върху определени гости, които работят в конкурентна телевизия, дори една година след напускането им. Иначе малко преди това той ми казваше, че сега е идеалният момент да отида в Би Ти Ви. Предупредих го да не бъде толкова сигурен, защото според мен част от сделката за моето напускане – понеже съм убеден, че е имало такава сделка – е била да не бъда назначен в Би Ти Ви.

Иначе бе логично да ме поканят там. Все пак през двете години, докато предаването бе в ефир, те пуснаха пет или шест различни по вид предавания само и само да ни бият по рейтинг, но така и не успяха.

Но не получих предложение. Та моят случай донякъде потвърждава привидно абсурдната теза от тази седмица.

Дали двете телевизии се управляват от едно контролно табло, един господ знае. Най-тъжното обаче е, че шефовете им, за които знаем, че са чужденци, действат по такъв балкански начин. Скоро няма да сме на 113-о място по свобода на словото, а на 181-во от 180 държави.

Цялото интервю със Сашо Диков и какво да очакваме от телевизия Би Ай Ти – четете тук.