Истанбул – весел коктейл от парадокси и контрасти

Акценти в програмата на Travel Channel HD за май 2012 г. Същите заглавия се излъчват със закъснение от няколко часа до няколко дни по Travel Channel

Кулинарна планета
Всяка сряда от 16 май в 19,00 ч. (CEST)

Наредете се на опашка, без да се блъскате – идва още една порция от вкусната “Кулинарна планета”. За ордьовър Роузи Лъвел поема към Англия – родината на черния пудинг, стидите и хубаво направения чай. Роузи някакси успява да се уреди с маса в световноизвестния ресторант “Дебелата патица” и вкусва от авангардната кулинарна алхимия на Хестън Блументал. А какъв по-добър финал за тази обиколка от халба традиционно пиво в Нотингам? Основното блюдо се сервира в Прованс, където Роузи пристига, за да опита най-доброто от френската кухня. Пътешествието й започва в Марсилия с въвеждане в тайните на класическата рибена чорба “буябес”, преди да поеме на лов за глигани в Колобриер и да му отпусне края в пиршество с полученото в резултат солидно свинско рагу. Десертът е дело на Боби Чин в екзотичен Занзибар. Там Боби намира сплав от африканска, арабска и карибска кухня, като рецептата за здравословното “угали” е идеален пример за смесването на влиянията. Уличните колички с храна предлагат експлозия от цветове и аромати, чиниите са отрупани с високи купчини пресни морски дарове или къри от козе месо. При такова щедро меню със сигурност е време да се отпуснете удобно на дивана и да се насладите на “Кулинарна планета” като специален тв деликатес.

Meгаполис
Всеки вторник от 15 май в 20,00 ч. (CEST)

Милиони хора се преселват от провинцията в търсене на нов живот в големия град и Александра Леру изследва как непрестанно набъбващите урбанизирани мегаполиси се справят с притока на все повече прииждащи човешки същества. Истанбул расте с шеметно темпо и вече е достигнал 12 милиона жители. Комбинация от традиционен ислям и либерална Европа, градът е весел коктейл от парадокси и контрасти. Александра посещава и древното, и модерното, за да потърси смисъла в този пулсиращ мегаполис. Чикаго е третият най-голям град в САЩ и може би един от най-зелените и приятни за живеене. Традиционно свързван с италианските мафиоти от миналото, днес градът има население, относително равномерно разделено между белите, черните и латино общностите, с малка, но бързо нарастваща азиатска общност. В резултат на това градът, който има над 200 района, сякаш сменя характера си на всеки ъгъл. Александра поглежда и към изворите на напрежение, които са породени от безработицата, престъпността и уличната субкултура на бандите. Във всеки случай Чикаго знае как се прави купон и Александра опитва от силните връзки на града с блуса, соула и хаус музиката. Сеул е четвъртият най-голям град в света, дом за изумителните 22 милиона човека и видимо препускащ в неспирен час-пик – хиперактивен и супер конкурентен. Александра открива, че този 600-годишен град крие безкрайни изненади, но дали може да съперничи на Токио или Ню Йорк? В днешните мега градове всеки пазар кипи, всяка улица е изпълнена с хора и всяко свободно място е на супер цена. Можете ли да оцелеете в мегаполиса?

Най-добрите мотоциклетни маршрути – Специално: Австралия
Премиера в неделя, 27 май, от 21,00 ч. (CEST)

Хенри Коул е очарован от фантастичните шосета на Австралия и Нова Зеландия. Затова в едночасовото си специално предаване той демонстрира тези повече от 8000 км безупречни магистрали, които двете страни предлагат на запаления мотоциклетист. Изобилие от практични съвети как да си наемеш мотор на място и интервюта с някои мотоманиаци допълват картината на този рокерски рай.

Круизите днес
Премиера в неделя, 6 май, от 18,00 ч. (CEST)

Чака ви приключение в Северно море, тъй като този месец Черил Бейкър смело прекосява ледените му води с ферибота “Dana Sirena” от Харуич на източното английско крайбрежие до Есбйерг в Дания. Бен Хъл се наслаждава на водолазния спорт и пустинята в йорданския курорт Акаба, а Гарет Дейвис се потапя в страстта си по дирите на папи и елитни вина в Авиньон и Шатоньоф-дю-пап.

Пътуването днес
Премиера в понеделник, 7 май, от 19,00 ч. (CEST)

В майското издание на “Пътуването днес” Гарет Дейвис надушва солена треска и наследството на композитора Едвард Григ в норвежкото пристанище Берген, Дани Робинс купонясва на най-големия музикален фестивал на Фарьорските острови, докато Джули Пийсгуд разпуска на островите Скили.