„История на земеделието: кал, пот и трактори“ по Viasat History

История на земеделието: кал, пот и трактори
Оригинално заглавие: The Story of Agriculture: Mud, Sweat and Tractors
Сезон: 1
Държава: Великобритания
Година: 2009
Жанр: документален филм

ЕКСКЛУЗИВНО: Премиера на 23 февруари – 16 март по Viasat History

Това е историята на връзката на човека със земята и революционните промени, случили се с производството на храна във Великобритания през 20 век. Филмът анализира ефекта от тези промени върху живота както на фермерите, така и на потребителите. Всеки от епизодите разглежда отделни теми: мляко, плодове и зеленчуци, пшеница, говеждо месо, като включва и вълнуващи и много лични кадри от домашни филми, заснети по онова време. Поредицата представя уникална и непоказвана досега картина на един век революции, свързани с обработването на земята.

Епизод 1:
В началото на 20 век 150 000 стопани на кравеферми доят на ръка и продават млякото от врата на врата. Към края на века 15 000-те хиляди останали от тях да отглеждат крави, са увеличили производството на мляко с 400% и вече го продават чрез супермаркетите. Този епизод представя домашните филми и историите на двама такива фермери, останали в бранша и днес готови да разкажат за това защо и как се случват тези революционни промени.

Епизод 2:
Поглед към начина, по който се променя отглеждането, събирането и продажбата на плодове и зеленчуци чрез картина на случилото се с три продукта в британския пейзаж – ябълките, ягодите и доматите. Домашни филми и архивни кадри разкриват в каква степен брането на плодове се е революционизирало и ефекта от появата на супермаркетите за успеха на малките и средни производители.

Епизод 3:
Този епизод описва как след Втората световна война Великобритания вече няма нужда от доставки отвън на пшеница за производство на хляб, представяйки работното ежедневие и домашните видео архиви на три фермерски фамилии от източна Англия, произвеждащи пшеница. Ще видим как стопаните са преминали от използване на коне към използване на машини и по какъв начин науката и генетиката са били приложени за преобразуване на размера и реколтата от пшеница, а също така и на селския пейзаж – с противоречиви последствия за земеделските райони.

Епизод 4:
Този епизод показва как две от най-добрите британски породи говеда – Хърфорд и Абърдийн Ангъс, са водещи на пазара преди Втората световна война и спомагат да това Великобритания да си спечели репутацията на „световно стопанство за добитък“. Ще видим и как след това и двете породи са постепенно трансформирани в нещо много по-голямо и едро: докато преди животните са били високи само до кръста на говедарите, вече достигат до раменете им.