Иван и Андрей: копираме американците, не Слави

Иван и Андрей отговарят на студентски въпроси

Иван и Андрей бяха поканени да изнесат публична лекция по повод третия рожден ден на „Клуб на журналиста и PR-а” към департамент „Масови комуникации” на Нов Български Университет. Специални гости на студентското честване бяха сценаристът и главен редактор на „Шоуто на Иван и Андрей” – Мирон Крумов, малката сладка Супер Бианка и талантливите музиканти от група „ТЕ”, които вдигнаха на крака препълнената от студенти Аула. Лекцията на двамата водещи и продуценти заедно с едни от най-ярките представители на техния екип предизвика невероятно стълкновение. Най-голямата зала на НБУ буквално пръщеше от заинтригувани млади хора.

Двамата мъже наполовина разказаха историята на вече 12-годишния си опит в телевизията.

„В началото беше трудно наистина” – призна Андрей. Той сподели, че са взели заем, за да основат фирмата си. А Иван добави: „Но сега всяко предаване, което се излъчва по национална телевизия и не само, представлява „Сблъсък”. Иван смята, че именно те са успели да научат и политиците на това да се престрашават да участват в подобни формати.

Относно подбора на гости в предаванията, Иван бе категоричен: „Живеем в малка страна, в която има 25 интересни човека и най-лошото е, че не ги редуваш само ти, но и всички останали телевизии и това е голям проблем”.

Андрей го подкрепи като се изрази иронично за тяхната гилдия: „Ние, българските продуценти сме доста смешни, по простата причина, че пазарът е малък”.

Според двамата мъже наполовина нито Слави, нито те са измислили формата на вечерното шоу, тъй като през окена го има от 50 години.

„Ние сме така наречената „втора вълна”!” – каза смело Иван. Главният им редактор Мирон сподели, че екипът на „Междинна станция” се учи от американската телевизия и следва именно техните модели.

Той обаче изрази опасението си, че за да може да се задоволи пазарът и изискванията на телевизията, се получава едно изхабяване на формати. Дългогодишният сценарист посъветва бъдещите журналисти и PR-и, че е важно да се търсят скандали, но не на всяка цена. Наблюдението им относно „Биг Брадър” е, че когато това риалити е на екран, хората забравят за всичко друго, „…защото „Биг Брадър” е мания!”

За опита си като продуценти Андрей изтъкна: „Колкото и нескромно да звучи, единствени от ТВ продуцентите сме реализирали нещо извън България. Създадохме в Белград клон на нашата фирма”.

А телевизионната му половинка с гордост допълни: „Първият голям успех като продуценти и телевизионери беше „Мюзик Айдъл 2”, където имахме удоволствието да се запознаем и да работим с група „ТЕ” и оттогава никога не сме се разделяли”.

Иван издаде, че по време на „Мюзък Айдъл 3”, му се обадил Соломон Паси, който му признал: „С предаването „Мюзък Айдъл 3” вие направихте за българо-македонските отношения много повече, отколкото ние за 20 години дипломация!”

За раздялата им с bTV, Мирон отговори с цитат от „Епопея на забравените”: „Манастирът тесен за моята душа е…”. Двамата шоумени шеговито обясниха настоящото си поприще: „Тази година имаме удоволствието да се трудим в Нова телевизия, които ни повярваха и ни дадоха цялата си програма!” В предаванията си се опитват на 70-80% да се съобразяват с мнозинството от зрителите, а едва 20-30% от нещата правят за свое удоволствие.

На въпрос на студенти какви са бъдещите творчески планове на телевизионния тандем, Андрей разясни, че от есента ще правят предавания, в които ще има обикновени хора. А от петък стартира нова рубрика, която е инспирирана от книгата „1000 причини да се гордеем, че сме българи” като целта на тази рубрика ще бъде да вдига самочувствието ни и да ни напомня защо трябва да се гордеем.

Загрижена студентка ги попита дали са щастливи, на което Иван отговори: „В личен план имам най-прекрасната дъщеря, жена също, а в професионален имаме това, което много хора нямат на тази възраст”.

Етиен Леви също присъства на събитието и похвали вокалистката на група „ТЕ” – Преслава Пейчева, като я нарече „любима изпълнителка”. Той сподели пред аудиторията, че в Израел за Преслава го попитал популярен режисьор, който признал на Етиен, че в цял Израел били „потресени” в положителния смисъл на думата от фантастичното изпълнение на Преслава на тази трудна песен от репертоара на Ищар – Horchat Hai Caliptus. Определят го като „най-доброто изпълнение от чужденка”.

За десерт група „ТЕ” изпълниха парчето „Като нея”, дало име и на „най-добрия албум на 2010-та година”, който е задружно авторско дело на музикантите в групата, а виртуозният им пианист Ясен изрази удовлетворението си от съвместната работа в екипа на Иван & Андрей с думите: „Ние се забавляваме в шоуто на Иван & Андрей!”

„Шоуто на Иван & Андрей”  – всяка делнична вечер, от 22:00 часа по Нова телевизия !

Снимки: Явор Иванов