Избираме любим роман на нацията с „Голямото четене“ по БНТ


“Голямото четене” е уникален телевизионен проект, с доказан творчески, маркетингов и обществен ефект.

В България той се продуцира от Българската национална телевизия по оригиналния формат на Британската обществена телевизия BBC.

Това е вторият проект, който БНТ купува от BBC. Първият от тях – “Великите българи” /”The Great Britоns”/ е осъществен в периода 2006-2007 год. и е оценен от британската медия като една от най-успешните версии на нейния световен формат, създадени извън Кралството.

Националната кампания на БНТ “Голямото четене” трябва да отговори на въпроса:

КОЙ Е ЛЮБИМИЯТ РОМАН НА БЪЛГАРИТЕ?

Отговорът на този въпрос ще дойде пряко чрез гласуването и участието в класацията, в обществените дебати, с атрактивните инициативи, които ще бъдат организирани из цялата страна и чрез поредицата от телевизионни програми, излъчвани в прайм тайма на БНТ.

Паралелната обществена кампания, която ще протича във всички региони на България, ще се осъществи благодарение на подкрепата от всички български институции, които заявиха одобрението си и желанието си за участие и партньорство в това начинание – общините, министерствата, университетите, училищата, библиотеките, книжарниците, книгоиздателите и медиите, на които Българската национална телевизия сърдечно благодари.

Като “застъпници” на идеята за утвърждаване на “българското общество на четящите” ще бъдат привлечени и българските държавници, интелигенцията и популярните личности на страната.

Вярата, че това е възможно да се случи, идва от успеха на оригиналния проект на BBC, предизвикал огромен обществен резонанс – над 1 млн. британци са участвали в кампанията, а продажбата на книги се е увеличила 4 пъти.

Българската версия на “Голямото четене” ще стартира на 5 октомври 2008 година и ще завърши на 15 март 2009 година

С откриването на кампанията ще започне и гласуването, което ще определи стоте любими романа на българските читатели, избрани свободно от цялата световна литература. Те ще бъдат подредени по състезателен принцип и в специалното телевизионно шоу на 21 декември 2008 година ще бъдат представени от номер 100 до 13-о място.

Дванадесетте романа, събрали най-много зрителски гласове, ще бъдат обявени по азбучен ред като “финалисти”.

От този момент зрителите ще продължат да гласуват само за тези дванадесет заглавия, с което ще започне и излъчването на серия документални филми за всeки от романите-фаворити.

Основният герой-водещ на всеки филм /популярна обществена фигура/ ще опита да убеди зрителите, че именно книгата, която той представя, заслужава да бъде любимият роман на българите.

На 15 март 2009 год. във финално телевизионно шоу ще бъде обявен победителят.

Гласуването ще се осъществява чрез интернет сайта на проекта, както и чрез всички национални телефонни оператори и чрез писма.

Интернет сайтът на “Голямото четене” (4etene.bnt.bg) е ключов за развитието проекта.

Като паралелен форум, неговата цел е не просто да служи за гласуване и информация, а да се превърне в център на обществената дискусия и територия за общуване между участниците в кампанията.

В реализацията на този проект Българската национална телевизия ще използва целия си програмен ресурс за да информира постоянно зрителите за актуалните новини и събития около “Голямото четене”.

Генерален спонсор на кампанията е Обединена Българска Банка.

На 5 октомври 2008 година, неделя, от 20:45 ч., на живо, започва голямата кампания на БНТ “Голямото четене”, по доказано успешната формула на BBC.

Кампанията ще организира зрителската и обществена енергия за превръщане на класическия културен дебат в популярно и общонародно занимание. Една предизвикателна провокация към интелектуалния потенциал на нацията ни, и покана да открие собствения си образ в книгите, които чете и да потърси литературата на живота, в който живее.