Избори 2017 за парламент на живо от БНТ

БНТ с извънредни предавания в изборния ден

Последни новини, точни прогнози, актуални коментари и първи резултати от парламентарния вот в програмата на обществената телевизия

В изборния ден утвърдените формати за новини и публицистика на Българската национална телевизия ще имат извънредни издания. С преки включвания от 32 места в цялата страна репортерите на обществената медия ще проследят вота за следващото Народно събрание. 54 камери на обществената телевизия ще дадат на зрителите възможност видят всичко важно от изборния ден, а специалните пратеници на БНТ в чужбина ще информират за гласуването на сънародниците ни зад граница.

Точно в 7:00 стартира сутрешният информационен блок „Денят на избора започва“. Водещи на петчасовото предаване са Георги Любенов, Иво Никодимов и Юлия Стефанова. Репортерите ще разкажат за всички проблеми и любопитни сюжети в деня на вота. Събеседниците в студиото на БНТ ще ориентират избирателите как трябва да реагират, ако забележат опит за нарушение на изборните правила и как да не допуснат да бъде манипулиран вота им. Предаването ще представи интересни гледни точки по темата за избора, който прави всеки от нас, какво влияе при вземането на решение и какво може да мотивира гражданите към по-голяма ангажираност. Екипът на предаването ще разкаже за хобитата на най-известните световни политици и какво говорят те за характерите им. В минутите след 11:00 часа зрителите на БНТ ще имат възможност да надникнат в тайните на политическия живот в глобалната мрежа, а водещите и техните гости ще коментират най-любопитните идеи за съобщаване на изборни резултати по света. В първия сутрешен блок на обществената телевизия след преминаването към лятното часово време, специалисти ще обяснят как смяната на часовника влияе върху човешката психика и по каква математическа формула се изчислява разписанието на влаковете в момента.

Специалното издание на коментарното предаване „Още от деня на изборите“ започва в 16:30 часа. Данните за избирателната активност в страната зрителите на БНТ ще имат възможност да проследят чрез проучванията на две социологически агенции, а експертните коментари ще представят Боряна Димитрова („Алфа Рисърч“) и Първан Симеонов („Галъп интернешънъл“). Водещата Аделина Радева е поканила политолога Димитър Аврамов и социолозите Кънчо Стойчев и Юлий Павлов. С преки включвания от Турция репортерът Александър Марков ще обобщи хода на изборния ден за сънародниците в южната ни съседка. Илина Бисерова ще разкаже за организацията на изборите и активността на българите в една от най-горещите точки от последните дни – Лондон. На живо от Кърджали Надя Обретенова ще информира за хода на изборния ден, гражданската активност и сигналите за изборен туризъм. Пряко от Централната избирателна комисия зрителите на БНТ ще получават своевременна информация за регистрираните нарушения и официалните решения, свързани с провеждането на изборите.

Всички актуални теми от деня на вота ще проследи в развитие извънредното предаване „Нощта на изборите“, с начален час 18:50 и водещи Бойко Василев и Добрина Чешмеджиева.

В Студио 5 на БНТ авторитетни експерти ще подложат на задълбочен анализ предварителните данни за избора на гражданите. Гости на Бойко Василев са известни политически наблюдатели, социолози и обществени личности. Зрителите на националната телевизия ще имат възможност да проследят първите реакции на изборните резултати от партийните щабове и да чуят коментарите на участниците в кампанията.

Добрина Чешмеджиева ще представя пряко от Студио 3 на телевизията резултатите от социологическите проучвания за нагласите на избирателите. Обществената медия отново залага на точните прогнози на две водещи агенции – „Алфа рисърч“ и „Галъп интернешнъл“, които ще бъдат атрактивно визуализирани. Чрез специална технология предвижданията за националния вот ще бъдат проектирани в залата на бъдещия български парламент.

В нощта на изборите БНТ ще даде възможност на своите зрители да проследят пресконференциите на основните политически сили от международния пресцентър в БТА и да чуят оценките за извънредния вот от партийните щабове.

Информационните емисиите „По света и у нас“ ще обобщават най-важните новини от изборния ден в осем издания – в 07:00, 08:00, 09:00, 10:00, 12:00, 14:00, 16:00 и 18:00 часа.

Новините на БНТ2 са в 12:30 и в 19:30. В преки включвания от Русе, Бургас, Пловдив, Хасково, Благоевград, Видин и София репортерите ще очертаят картината на изборния ден в страната.

В интернет страницата news.bnt.bg, успоредно с телевизионната програма, в реално време зрителите ще могат да наблюдават едновременно случващото се в различни точки в деня на изборите. Снимки, видео и свои репортажи зрителите могат да изпращат чрез рубриката „My news“ на сайта news.bnt.bg.