„Изгубени в България“ янки в двора на кукера Бойко Борисов

Двама американци в двора на Бойко Борисов

В новия епизод на “Изгубени в България” на 30 ноември Анна О’Нийл и Кори Олсън отиват на гости на Бойко Борисов… от село Жабокрът.

Бойко Борисов от Жабокрът е земеделец – отглежда картофи, зеле и лук, които продава на пазара в Кюстендил. През свободното си време е футболист и…кукер. Анна и Кори за пръв път виждат как се бере зеле и как се събират картофи. На Кори, който никога в живота си не е хващал мотика, му е много по-лесно да изравя картофите от земята с голи ръце. А Анна се чуди защо Бойко Борисов не заложи на сигурно и не прави водка от картофите, а ги продава на пазара. Двамата американци прибягват до нетрадиционни похвати, за да привличат клиенти към сергията на Бойко на пазара в Кюстендил. Анна дори хапва суров картоф, обяснявайки колко е вкусен, за да увери една от клиентките в качеството на продукцията.

В дома на Бойко Борисов двамата американци са посрещнати с типичното българско гостоприемство и отрупана маса. Анна е впечатлена от усилията, които майката на Бойко е положила, за да приготви храната и е твърдо решена вече да посреща гостите си в Америка по български. Майка му помага на Анна и Кори да овладеят традиционни български техники за консервация и стерилизация. И на двамата лютеницата е една от любимите български храни, която много ще им липсва като се приберат у дома. За да си наваксат в яденето и за да се научат как се прави, домакинята им дава личната си изпитана рецепта и двамата сами приготвят няколко буркана лютеница. След всичко това в главата на Кори се заражда бизнес идея двамата да започнат да произвеждат и продават българска лютеница в Америка, за която Анна е убедена, че ще върви по пет-шест долара бурканчето.

Кукерите от село Жабокрът са известни по цял свят. Кори и Анна никога не са чували за този български обичай и самодейците с готовност им показват как се прави маска и как играят кукерите. Двамата, облечени в костюми, с маски и звънци като истински кукери започват да гонят злите духове и … с това силите на младата държава Америка се изчерпват под тежестта на толкова много български традиции.

След десет епизода, пълни с  български обичаи и българска култура, Кори Олсън от Далас, Тексас рухва. Или казано на чист български – съвсем изтрещява: “Чувствам се като глупава маймуна!… Искам у дома! Липсват ми семейството, приятелите и моята култура!”

Анна О’Нийл и Кори Олсън са родени в Америка и изгубени в България. Гледайте техните невероятни приключения в нашата невероятна страна всяка сряда от 21 часа само по Нова телевизия.

Гледай видео анонс онлайн

Гледай видео запис от предаването онлайн