Изваждането на потъналия Коста Конкордия по Discovery Channel

Discovery Channel заснема изваждането на Коста Конкордия– най-скъпата и мащабна спасителна операция, предприемана някога

Специалното издание ще се излъчи в неделя, 1 декември по Discovery Channel в повече от 220 държави по света

Какво е необходимо, за  да се изправи кораб, по-голям от Титаник? На 13 януари 2012 г. Costa Concordia – един от най-големите и луксозни круизни кораби, строени някога, засяда край бреговете на Италия и отнема живота на 32 души. Огромният плавателен съд остава на мястото, където се е обърнал, и се превръща не само в болезнено грозна гледка за местните жители, но и в нарастваща екологична заплаха.

На 1 декември 2013 от 20:00 ч. Discovery Channel ни пренася на мястото на корабокрушението, където екипът е  заснел спасителната операция. Специалното предаване Изваждането на „Коста Конкордия“ ще покаже тази трагична история, разказана от елитен екип инженери, натоварен с привидно невъзможната мисия да изправи и извади от морето масивния кораб.

„По отношение на мащаба на спасителната операция, можете да вземете всички останали, в които съм участвал, и да ги умножите по десет“, коментира Ник Слоун, старши експерт по проекта. „Това е най-голямата спасителната операция от дълго време насам“

Обикновено процесът е по-лесен – корабът се отстранява или просто се унищожава. Разбиването на Коста Конкордия на място обаче би предизвикало  екологична катастрофа. Собствениците на кораба се нуждаят от революционно решение. Ето защо те се обръщат за помощ към Titan Marine – компания, известна с радикалния си подход  в спасителните операции.

В това едночасово специално издание, Discovery ще покаже подготовката на инженерите, която включва изграждането на огрoмни баржи с болница, фитнес зала и жилищни помещения за стотици водолази и специалисти. Предаването също така ще разкрие стъпка по стъпка процеса по изправяне на кораба  – метод, известен като parbuckling, и как екипът планира да го изтегли, за да го превърне в скрап.

Пригответе се да станете свидетели на невероятната история на КОСТА КОНКОРДИЯ докато спасителният екип се подготвя за най-мащабната операция  в историята. Специалното издание включва и разкази на очевидци за това, какво в действителност се объркало, за да се стигне до най-голямата катастрофа в круизната индустрия.