Къде е най-голямото метро и как е построено – National Geographic

Голям, по-голям, най-голям 3 – от вторник, 13-и декември, в 21:00 ч.

Панамския канал – 13-и декември, вторник, 21:00 ч.

През джунглата на Централна Америка се простира едно от най-големите, създадени от човека, чудеса на света – Панамския канал. Почти век след освещаването му, стартира колосален инженерен проект, който цели да удвои капацитета му.

Панамския канал дължи успеха си на четири ключови изобретения, приложени в серията забележителни канали. В сърцето на всяко от тях лежи технологичен пробив, който позволява на все по-големи кораби да преминават през вътрешните коридори. Една по една, увеличавайки мащаба, ще разкрием невероятните истории зад тези структури и изобретенията, които позволяват това – четири гениални скока от голям, към по-голям, до най-големия канал в Америка.

Ледоразбивач – 20-и декември, вторник, 21:00 ч.

С тегло от над 93 хиляди тона, „Тимофей Гуженко” определено е най-големият ледоразбивач, който кръстосва Северния ледовит океан. С огромните си перки може да пробие солиден лед с дебелина от метър и половина и да раздроби ледени блокове с размерите на автомобил. Този филм изследва развитието на технологиите в областта, преминавайки през четири исторически инженерни пробива. Филмът навлиза в устройството на исторически кораби, като първия в света ледоразбивач – германския „Ледоразбвач 1” и мощния съветски ядрен ледоразбивач „Ленин”. Всеки представя огромна технологична иновация, която позволява на инженерите да строят все по-големи ледоразбивачи. С помощта на компютърна графика, филмът разкрива невероятните истории зад тези машини. Четири гениални скока, които позволяват на ледоразбивачите да еволюират от големи, към по-големи до най-големите в Северния ледовит океан.

Метро – 27-и декември, вторник, 21:00 ч.

Всяка сутрин над четири милиона човека се спускат в огромна мрежа от тунели под града – Лондонското метро, познато още като „Тръбата”. Това е най-голямото метро в Западния свят и истински шедьовър на подземното строителство. Метрото дължи успеха си на четири ключови изобретения, приложени в серия от исторически мотриси. В сърцето на всяко от тях лежи огромен пробив, който позволява на тунелите да навлизат още по-дълбоко под градовете ни. Една по една, увеличавайки мащаба, ще разкрием невероятните истории зад тези структури и изобретенията, които позволяват всяка мрежа да бъде по-голяма от предишната. Четири гениални скока от голямо, към по-голямо, до най-голямото метро в Западния свят.

Галерия от поредицата:

golqm_po_golqm_naj_golqm