Къде в България приготвят крокмач и напфавок?

Акцентите на Фиеста ТВ за седмицата от 9-ти до 15-ти май, 2011

Тържествено и в делниците с Жак Пепен

Не е нужно да сте особено наблюдателни, за да забележите непостижимата лекота, с която Жак Пепен превръща суровите продукти в невероятни кулинарни специалитети. Подобно на задължителната за дамския гардероб малка черна рокля, към която в зависимост от повода могат да се добавят елементи и да й се придава по-официален вид, към базовите ястия в поредицата „Тържествен ден” Жак Пепен добавя няколко елемента „за овации”.

Вижте  бисквитките „керемидки” и карамеления купол върху крема с кафе, макар че и без тях има какво да вземете от големия майстор. Пълнените му пилешки бутчета например ще предизвикат обилно слюноотделяне и у най-закоравелия програмист, каращ на твърда диета от чипс, кола и пица на парче. А безценните съвети на майстора и малките хитрини в готвенето са си чисто злато. Срещите с голямото изкуство в „Тържествен ден ала Жак Пепен” от 11.30, 17.30 и 21.30 ч.

Всекидневна радост с „Целувките на Анна”

Без да притежава френския шик на Пепен, Анна Олсън има какво да покаже. Дали заради нордическите й корени, нейният стил се доближава повече до шведския дизайн, който се отличава с изчистеност, стабилност и реализъм, без да се жертва елегантността. При Анна водещо е качеството и почтеността, които внушава.

В лепкавия свят на сладкарството друг водач не ви е и нужен. Най-добре е да се опрете на спокойната методичност, с които госпожа Олсън меси, бърка, пече и изтъква достойнствата на различни рецепти. Резултатът са сладкиши, които ще ви пристрастят към сладкарството като пазаруване в Икеа.  Без преувеличение, ако погледате малко Анна Олсън, веднага ще ви се прииска да забъркате нещо сладичко. Добрата новина е, че „Целувките на Анна” ще се сипят всеки ден по Фиеста ТВ от 10.30, 16.30  и 22.00 ч.

Духът на полуострова

С хубавото време идват и плановете за почивка. Сигурно обаче ви е омръзнало от все същия етнографски кич, „възрожденска” обстановка, храна и обслужване от времето на Балкантурист. Убедени сте, че страната ни не се изчерпва с тях, но не знаете къде да търсите, за да откриете някое „истинско” място.  Доверете се на Валери Нешов, който тази седмица разгръща картата на „Полуостровът на съкровищата”  по Фиеста ТВ.

Нешов чертае една по-различна картина на България и намира места, пощадени от индустриализацията, в които храна се отглежда и приготвя по начин, предаван от поколение на поколение. Няма как да опитате крокмач, еленски бут или напфавок, освен ако не отидете на място. Но пък ще видите къде се е приютила традицията и ще запалите приключенския си дух.

Гледайте „Полуостровът на съкровищата” всеки ден от 9.00, 15.00 и 20.30 ч.