Как да освежиш дизайна на стаята си? Прочети съветите на FLN!

Лилавото може да ви донесе желание да се сгушите и да почетете книга или пък да ви накара да искате да танцувате…

Интервю с известния интериорен дизайнер Дейвид Бромстад

Известният дизайнер Дейвид Бромстад е водещ на поредицата „Цветно петно”, чиято премиера е през май по Fine Living Network – oт 3 май, всеки вторник, 21:10 и петък, 22:00 (повторение, събота, 23:45 и неделя, 21:10)

Със своята жизнерадостност, познания в декорирането и непоклатимото разбиране, че „цветовете са в основата на великолепния дизайн” той трансформира скучните и потискащи помещения в изпълнени с живот, разкошни стаи. Същевременно Дейвид показва на зрителите как могат да постигнат същите резултати в своя дом. Заедно със своя екип от Маями той създава прекрасни, уникални дизайнерски шедьоври, които са умело съчетание на цвят, настроение, работа в екип и страст, и по този начин прави това предаване едно изключително забавно и информативно телевизионно преживяване.

1. Новото Ви предаване по Fine Living Network носи заглавието „Цветно петно”. Смятате ли, че хората използват достатъчно цветове в дома си?

Не. Мисля, че повечето хора трудно вземат решение да използват цветове в домовете си, и слава Богу! Иначе нямаше да говорим за тази поредица!

2. Какво точно представя тя?

Във всеки епизод аз и моят екип преобразяваме части от къщите на страхотни хора. Те винаги имат нужда от цвят,  но много от тях не са убедени, че могат да декорират и аз смятам, че успявам да им помогна.

3. Мислите ли, че някои хора не смеят да използват ярки цветове в домовете си?

Aбсолютно. Поради някаква причина хората се страхуват от това. Аз винаги съм казвал, че най-лесният и изгоден начин да поставим цветни акценти вкъщи е да използваме аксесоари, възглавници, картини и т.н.

4. Какви са модните тенденции в момента в Европа, Средния Изток, Африка, Америка?

Обичам микса от африкански и испански стил, модерен в момента, особено при тъканите. Изчистените италиански линии продължават да са актуални. И как бихте могли да ги пренебрегнете? Те са толкова красиви! Средният Изток пък носи великолепни качествени тъкани и вдъхновяващи цветове в света на дизайна. Има толкова много инвестиции в разработки и дизайн, а това предоставя вълнуващи предизвикателства, които аз, разбира се, много обичам!

5. Възможно ли е стая в ярки цветове да предлага отморяваща атмосфера?

Да, може! Ако използвате наситени цветове по стените, можете да ги комбинирате с обзавеждане в неутрален цвят мебели, за да смекчите тоновете.  Това, че една стая е оцветена ярко, не означава, че не може да действа успокояващо.

6. Как влияят цветовете на настроението ни?

По много начини. Те могат да провокират чувство на спокойствие и комфорт, както и да ви накарат да се почувствате жизнени и щастливи. Всичко зависи от цвета  и как вие го възприемате и пренасяте в своя свят. Смятам, че това е индивидуално за всеки и че това важи и за различните елементи на интериорния дизайн. Лилавото може да ви донесе желание да се сгушите и да почетете книга или пък да ви накара да искате да танцувате. Всичко зависи от личния ви стил и от това какво обичате.

7. Скоро ще видим първия сезон на „Design Star по канал FLN, предаването благодарение на което всъщност изградихте славата си на дизайнер в телевизията. Как станахте един от състезателите в него?
Mой приятел ме убеди да приема предизвикателството и да кандидатстватм.

8. Koe бешe най-голямото изпитание в поредицатаDesign Star?

Отначало ми беше много трудно да свикна с камерата. Това беше най-стресиращото нещо за мен.

9. Има ли известни личности сред клиентите Ви?

Старая се всички мои клиенти да се чувстват като звезди.

10. Кои са простичките трикове, които всички можем да използваме, за да освежим домовете си с минимални средства?

Отново – да смените цвета на стените, да поставите възглавници или да подмените завивките и покривалата. Това е малка част от нещата, които можете да направите лесно и евтино. И бъдете разумни в пазаруването. Ако намерите нещо, което обичате, изчакайте намаленията, разгледайте сайтовете за евтини покупки и бъдете изобретателни. Молът и каталогът не са единствените места, където може да се сдобиете с дизайнерски неща за дома. Проверете на пазара, в кварталите на художниците и потърсете нещо изключително!

11. Koи са петте най-важни стъпки към създаването на уникална дизайнерска визия?

1 – Бъдете себе си. Не може да бъдете себе си, ако нещо не ви харесва.
2 – Проектирайте стаята според вашия начин на живот. Ако не сте от хората, които обичат да организират изискана вечеря в трапезарията си, не й придавайте официален стил. Създайте нещо, което да отговаря на самите вас, като например, всекидневна, в която да се забавлявате с приятелите си.
3 – Забавлявайте се! Ако не изпитвате удоволствие, се губи смисълът на идеите и творчеството.
4 – Проучвайте внимателно! Трябва да знаете какво търсите, когато пазарувате. И винаги вземайте размери преди да отидете в магазина! Няма нищо по лошо от това да купите страхотно канапе и да не можете да го вкарате през вратата.
5 – Включете и приятелите си! Вземете приятел със себе си и го помолете за помощ. Ще останете изненадани колко вдъхновяващи са разговорите с близък и обичан човек и колко много ще научите за себе си и за това от какво точно се нуждаете в дизайнерското начинание.

12. Харесвате да проектирате. Допада ли Ви и практическата (физическата) част от работата?

Не бих казал, че е чак толкова физическа работа. Ние трябва да вдигаме и местим тежки мебели, но за мен това е максимумът.

13. Aко не бяхте дизайнер с какво щяхте да се занимавате? Какъв е план Б?

Аз съм роден артист и винаги ще бъда такъв! Така се случи, че сега моето изкуство е да създавам красиви и вълнуващи интериорни решения и да ги показвам по телевизията.